Παρέμβαση Μέρκελ και συστάσεις στον Τούρκο πρεσβευτή – Απτόητος ο Τσαβούσογλου

19:58 7/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Aκατανόητες» χαρακτήρισε η ‘Ανγκελα Μέρκελ τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από την Τουρκία εναντίον 11 τουρκικής καταγωγής βουλευτών της γερμανικής Βουλής, στον απόηχο της σχεδόν ομόφωνης απόφασης να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων, το 1915, από τις οθωμανικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ο Τούρκος επιτετραμμένος στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, «για επισημάνσεις» γύρω από «τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις

αντιδράσεις στο ψήφισμα της Μπούντεσταγκ για την Αρμενία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βερολίνο.

Το Βερολίνο είχε ήδη καταγγείλει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία», και ότι έχουν «ακάθαρτο» αίμα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις» γιατί αμφιβάλλει «εάν είναι τουρκική η καταγωγή τους».

Με την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή, την περασμένη εβδομάδα, κορυφώθηκαν οι επιθέσεις Ερντογάν, που υποστήριξε ότι η Γερμανία φέρεται «υποκριτικά, δεδομένης της ιστορίας της».

Οι τουρκικής καταγωγής βουλευτές αλλά και ο συνιδρυτής του κόμματος των Πρασίνων Cem Özdemi, ζήτησαν αστυνομική προστασία υποστηρίζοντας ότι δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων η προέλευση των οποίων διερευνάται από τις γερμανικές αρχές.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζει να υποδαυλίζει ένταση, δηλώνοντας ότι «τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι ελεύθερα, ενώ τα ρωσικά ελέγχονται από Αρμένιους που δηλητηριάζουν την εικόνα της Τουρκίας».

ΠΗΓΗ:

Keywords
Τυχαία Θέματα