Παρεμβάσεις από τις κινητές μονάδες των Γιατρών του Κόσμου

11:46 28/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εξειδικευμένη γυναικολογική και οδοντιατρική φροντίδα σε πρόσφυγες σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέρουν οι κινητές μονάδες των Γιατρών του Κόσμου.

Οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως «βρίσκονται στο πλευρό των μετακινούμενων πληθυσμών στην Ελλάδα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης. Ανάμεσα σε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται είναι η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική

υποστήριξη και η σεξουαλική-αναπαραγωγική υγεία. Επιπλέον, δύο εξειδικευμένες κινητές μονάδες μετακινούνται σε καταυλισμούς προσφύγων ανά τη χώρα προσφέροντας γυναικολογική και οδοντιατρική φροντίδα, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τον Ιούλιο του 2016 έχουν πραγματοποιήσει 2.723 εξετάσεις».

Γυναικολογική κινητή μονάδα: 1.558 εξετάσεις σε 13 καταυλισμούς προσφύγων

Για το έργο της συγκεκριμένης μονάδας, οι ΓτΚ αναφέρουν: «Καθώς η σεξουαλική-αναπαραγωγική υγεία αποτελεί βασικό πυλώνα των δράσεων των ΓτΚ για τους μετακινούμενους πληθυσμούς, όλες οι ιατρικές ομάδες έχουν στελεχωθεί με την ειδικότητα της μαίας προκειμένου να προσφέρουν προγεννητικό και μεταγεννητικό έλεγχο, και μεταξύ άλλων ενημέρωση σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό. Επιπλέον, μία κινητή γυναικολογική μονάδα επισκέπτεται προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Τους τελευταίους 6 μήνες, η μονάδα έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σε 13 πεδία δράσης, προσφέροντας βοήθεια σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Από τις 1.558 εξετάσεις, το 21% αφορούσε προγεννητική φροντίδα και το 14% σχετιζόταν με κολπικές μολύνσεις.

«Αντιμετωπίζουμε απλά μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά, ενώ όταν κρίνεται απαραίτητο παραπέμπουμε τα πιο δύσκολα στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Εκτός από τις συνήθεις ανάγκες των γυναικών, εστιάζουμε στην αντισύλληψη και την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Τους τελευταίους μήνες, η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η συστηματική παρακολούθηση των ασθενών. Με την μεταφορά προσφύγων από κάποιους καταυλισμούς σε χώρους πιο κατάλληλους για αυτούς, καθίσταται δύσκολη η παρακολούθηση της πορείας μιας εγκυμοσύνης ή της εξέλιξης της υγείας του νεογνού» σχολιάζει η Μαρία Τάκου, μια από τους δύο γυναικολόγους της μονάδας».

Οδοντιατρική κινητή μονάδα: 1.165 εξετάσεις σε 9 καταυλισμούς προσφύγων

Περιγράφοντας τη λειτουργία της μονάδας οι Γιατροί του Κόσμου, τονίζουν πως: «Η οδοντιατρική μονάδα αποτελείται από μια οδοντίατρο, μια βοηθό οδοντιάτρου και έναν οδηγό. Επισκέπτεται τους καταυλισμούς ανάλογα με τις ανάγκες που αξιολογούνται κάθε φορά. Μέχρι στιγμής, η κινητή μονάδα έχει επισκεφθεί 9 πεδία δράσης και έχει προσφέρει εξειδικευμένη οδοντιατρική περίθαλψη σε 1.165 πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχονται είναι η επείγουσα οδοντιατρική φροντίδα (απονεύρωση, εξαγωγή), η θεραπεία τερηδόνας και οι υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής.

«Η παροχή επείγουσας οδοντιατρικής φροντίδας σε καταυλισμούς απαιτεί πολλή ευελιξία. Η καθημερινή μας δραστηριότητα αφορά κυρίως την ανακούφιση του πόνου και τον έλεγχο της λοίμωξης, με στόχο να παρέχουμε στους ασθενείς μια άμεση λειτουργική στοματική υγεία. Οι άνθρωποι που βλέπουμε υποφέρουν από σοβαρή οδοντιατρική δυσφορία, καθώς δεν είχαν πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα – κατά τον πόλεμο, το ταξίδι τους ή την διαμονή τους στους καταυλισμούς» εξηγεί η Σοφία Κουβά, οδοντίατρος της κινητής μονάδας.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το 37% αφορούσε προληπτική οδοντιατρική φροντίδα κυρίως σε παιδιά κάτω των 15 ετών, ενώ το 39% σχετιζόταν με τα πιο συχνά παθολογικά ευρήματα που βρίσκουμε σε ενήλικες, όπως την πολφίτιδα (28%) και τη τερηδόνα (11%)».

Πηγή στοιχείων & φωτο: Γιατροί του Κόσμου

Keywords
Τυχαία Θέματα