Παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατο του «κομαντάντε»

09:19 27/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας το Σάββατο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιδέλ Κάστρο, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην χώρα και θα διαρκέσει 9 ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Κούβας για γενιές ολόκληρες.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Η σορός του Κάστρο θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα «διασχίσουν» όλη την χώρα έως την κηδεία του την 4η Δεκεμβρίου.

Συγκεντρώσεις

έχουν προγραμματιστεί με επίκεντρο την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και στην πόλη Σαντιάγο στη νότια Κούβα προς τιμή του εκλιπόντος ηγέτη που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε ο Κάστρο, οι φοιτητές κρατούσαν τεράστιες σημαίες της Κούβας και φώναζαν «Ζήτω ο Φιδέλ και Ζήτω ο Ραούλ».

Στη συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο, ένας επικεφαλής μιας φοιτητικής ένωσης είπε απευθυνόμενος στο πλήθος «ο Φιδέλ δεν είναι νεκρός διότι οι πολίτες είναι ο Φιδέλ. Εγώ είμαι ο Φιδέλ». Το σύνθημα σύντομα άρχισε να το επαναλαμβάνουν ρυθμικά όλοι.

Βρισκόμαστε εδώγια όλα όσα έκανε ο Φιδέλ μετά τον θρίαμβο της επανάστασης, δήλωσε ο Ραούλ Αλεχάντρο Παλμέρος, ένας άλλος φοιτητής.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι και άλλες φοιτητικές οργανώσεις και η ομοσπονδία γυναικών οργάνωσαν μικρότερες συγκεντρώσεις ως φόρο τιμής για τον Φιδέλ Κάστρο.

Ποιος ήταν ο Φιδέλ Κάστρο

Σύμβολο των ελπίδων του Τρίτου Κόσμου και των απελευθερωτικών κινημάτων στην αρχή της επανάστασής του το 1959, ο «Barbudo» (γενειοφόρος) με την πράσινη στρατιωτική στολή στο χρώμα της ελιάς μετατράπηκε ωστόσο σιγά σιγά σε έναν αυταρχικό και δογματικό ηγέτη, αρνούμενος κάθε φιλελευθερποίηση και εμποδίζοντας κάθε αντιπολίτευση.

Γιος ενός γαιοκτήμονα ισπανικής καταγωγής, ο Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην πόλη Μπιράν της επαρχίας Οριέντε (ανατολικά). Φοίτησε σε σχολείο των Ιησουιτών και έλαβε το πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα το 1952, οργανώνει τον ένοπλο αγώνα μαζί με τον αδελφό του Ραούλ. Στις 26 Ιουλίου 1953, επιχειρεί να επιτεθεί στον στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα (ανατολικά) αλλά αποτυγχάνει. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Αμνηστεύεται και αποφυλακίζεται δύο χρόνια αργότερα.

Εξόριστος στο Μεξικό, αποβιβάζεται μαζί με 81 άνδρες –μεταξύ των οποίων ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα– τον Δεκέμβριο του 1959 στη νότια ακτή της χώρας. Η αποστολή αποδεκατίζεται. Καταφεύγει με μια χούφτα αντάρτες στους λόφους της Σιέρα Μαέστρα, καταφέρνει να αναδιοργανωθεί και να πάρει τον έλεγχο ενός τμήματος της επαρχίας Οριέντε.

Τον Αύγουστο του 1958 ξεκινά μια μεγάλη επίθεση η οποία θα καταλήξει στην κατάρρευση του καθεστώτος του Μπατίστα την 1η Ιανουαρίου 1959. Στις 8 Ιανουαρίου, περιβαλλόμενος από τους «barbudos» του –τον αδελφό του Ραούλ, τον «Τσε» Γκεβάρα, τον χαρισματικό Καμίλο Σιενφουέγος– ο Φιδέλ Κάστρο εισέρχεται θριαμβευτικά στην Αβάνα.

Πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 1959, συγκεντρώνει σύντομα όλες τις εξουσίες προτού ιδρύσει το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας το 1965, μοναδικό κόμμα μέχρι σήμερα. Παραχώρησε το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του κόμματος στον αδελφό του Ραούλ τον Απρίλιο του 2011.

Το 1961 ανακηρύσσει «τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της επανάστασης κατά την απόπειρα εισβολής εξόριστων Κουβανών, που υποστηρίζονται από τη CIA, στον Κόλπο των Χοίρων.

Οι Αμερικανοί, που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να επιβάλλουν εμπάργκο στο νησί, δεν του συγχώρεσαν ποτέ ότι οδήγησε τον κόσμο το 1962 στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα σε απόσταση μικρότερη των 200 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές.

Παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, που του στέρησε έναν οικονομικό υποστηρικτή και έναν απαράμιλλο σύμμαχο, κατάφερε να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του, συνεχίζοντας να σηκώνει κεφάλι στην Ουάσινγκτον και αρνούμενος κάθε χαλάρωση του καθεστώτος του.

Στις 31 Ιουλίου του 2006, αναγκάστηκε, έπειτα από σοβαρή εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, να παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, τον ακατάλυτο υπουργό Άμυνας και δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, στην αρχή προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά τον Φεβρουάριο του 2008.

Συλλυπητήρια του Πρ. Παυλόπουλου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο

Τη λύπη του για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας Ραούλ Κάστρο. «Mε μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Fidel Castro Ruz, ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και διακεκριμένης προσωπικότητας του εικοστού αιώνα, της οποίας η επιρροή υπήρξε αισθητή για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμα και συμπληρώνει: «Εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς εκφράζω σε εσάς, Κύριε Πρόεδρε, αλλά και στον Κουβανικό Λαό βαθύτατα συλλυπητήρια».

Αλ. Τσίπρας: Αντίο κομαντάτε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών

Με μια διπλή ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό σε twitter και facebook, αποχαιρετά τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο twitter έγραψε: «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών» και παραθέτει το post του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση, «Η ιστορία τον δικαίωσε» και μια κατακόκκινη αφίσα, στην οποία δεσπόζει ο εκλιπών.

Στο λογαριασμό του στο facebook ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναλυτικότερα έγραψε:

«Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, έγραφε η συγχαρητήρια επιστολή που είχα δεχθεί από τον ιστορικό ηγέτη της παγκόσμιας αριστεράς, τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του, ενώ έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του. Γι’αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση.

Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών!».

Ο Ν. Βούτσης για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο

«Ο Φιντέλ Κάστρο σφράγισε την παγκόσμια ιστορία με τους αγώνες του για την ελευθερία και ανεξαρτησία του λαού της Κούβας. Έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Θερμά συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό της Κούβας», αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσή του για το θάνατο του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιστορική προσωπικότητα ο Φιντέλ Κάστρο

Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε αναμφίβολα μια ιστορική προσωπικότητα, σύμβολο της κουβανέζικης επανάστασης και μιας εποχής σκληρών διεθνών αντιπαραθέσεων που ανήκει πια στο παρελθόν, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την απώλεια του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας.

Το υπ. Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τον λαό της Κούβας

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο, μιας εμβληματικής, όπως αναφέρει, μορφής της διεθνούς πολιτικής και ενός σταθερού, πιστού φίλου της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Φιντέλ Κάστρο θα μείνει στην ιστορία για τον ασυμβίβαστο και θαρραλέο αγώνα του, σημείο αναφοράς κάθε απελευθερωτικού και κοινωνικού κινήματος, καταλήγει.

ΚΚΕ: Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την ΚΕ του ΚΚ Κούβας και σε όλο τον κουβανικό λαό, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο

Με μια φράση του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Έγραψε στο twitter: Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δε θα τελειώσει, όταν ο ηγέτης της αναλάβει την Εξουσία.

Φώφη Γεννηματά :Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο, αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, για τον Φιντέλ Κάστρο, και προσθέτει ότι η Iστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς.

Δηλώσεις ξένων ηγετών

Αυτή την ώρα της απώλειας του Φιδέλ Κάστρο, τείνουμε χείρα φιλίας στο λαό της Κούβας, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τράμπ δήλωσε ότι ο θάνατος του Φιδέλ Κάστρο, σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δήλωσε ότι μια νέα ελπίδα χαράζει για την Κούβα μετά τον θάνατο του Φιδέλ Κάστρο.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι δεσμοί της οικογένειας του οποίου με τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κούβας Φιδέλ Κάστρο κρατάνε δεκαετίες, εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό ενός σπάνιου ηγέτη χθες Σάββατο, ωστόσο επικρίθηκε στις ΗΠΑ και στη χώρα του για τον θερμό τόνο του μηνύματός του. Παρότι (ήταν) αμφιλεγόμενη μορφή, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του τού αναγνώριζαν ότι ήταν αφοσιωμένος κι αγαπούσε τον λαό της Κούβας, που έτρεφε μια βαθιά και διαρκή στοργή για τον «Κομαντάντε», ανέφερε ο Τριντό στο μήνυμά του.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε τον Φιδέλ Κάστρο ως «ένα μεγάλο φίλο του Μεξικού,» ενώ

ο πρόεδρος του Ισημερινού, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, τον χαρακτήρισε ως έναν «αιώνιο σύντροφο,» μεταδίδει το BBC

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, απέτισε φόρο τιμής στον Φιδέλ Κάστρο στο μαυσωλείο του Ούγο Τσάβες και κάλεσε όλους τους επαναστάτες του κόσμου (…) να συνεχίσουν την κληρονομιά του Κάστρο. Ο Μαδούρο επίσης κήρυξε τριήμερο πένθος στη Βενεζουέλα για τον θάνατο του Κάστρο.

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε: «Ο Φιδέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις, πάνω του» σύμφωνα με το BBC.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα θρηνεί τον θάνατο του «δεύτερου πατέρα του», του Φιδέλ Κάστρο.

Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1987, έναν χρόνο αφότου ο Μαραντόνα συνέβαλε η εθνική ομάδα της πατρίδας του, της Αργεντινής, να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, και τέσσερα χρόνια πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, που θα σηματοδοτούσε μια περίοδο ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών δυσχερειών για την Κούβα.
Μία για πολλούς απροσδόκητη φιλία ρίζωσε ανάμεσα στον συχνά αναιδή κι αλλόκοτο ποδοσφαιριστή και τον διαβασμένο επαναστάτη, η οποία βάθυνε στις αρχές του αιώνα, όταν ο Μαραντόνα πέρασε τέσσερα χρόνια στην Αβάνα στην προσπάθειά του να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά.

Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους του Μαϊάμι για τον θάνατο του Κάστρο

Η είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο έβγαλε στους δρόμους του Μαϊάμι τους Κουβανούς που ζουν εκεί. Η Χουανίτα Κάστρο – αδελφή του πατέρα της επανάστασης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, η οποία ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από τη δεκαετία του ’60, ξεκαθάρισε το Σάββατο ότι δεν θα πάει στην κηδεία του αδελφού της.
Λόγω των νοσηρών φημών κατά τις οποίες θα πάω στην Κούβα για την κηδεία, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ουδέποτε επέστρεψα στη νήσο, ούτε σχεδιάζω να το κάνω, ανέφερε η Κάστρο σε μια γραπτή δήλωσή της που δημοσίευσε η εφημερίδα Nuevo Herald και πρόσθεσε Δεν χαίρομαι για τον θάνατο κανενός ανθρώπου, πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για κάποιον που έχει το αίμα μου και το επώνυμό μου Ούσα αδελφή του Φιδέλ, βιώνω αυτές τις στιγμές την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν αίμα μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο-Οι διεθνείς αντιδράσεις (video)

Keywords
fidel castro, αλέξης τσίπρας, κηδεία, cia, χλμ, συλλυπητήρια, επιρροή, τσιπρας, twitter, facebook, συριζα, βασεις, νέα, βουλη, νεα δημοκρατια, ελλαδα, κυπρος, ΚΚΕ, μνήμη, θλίψη, ΠΑΣΟΚ, ηπα, τσαβες, bbc, nuevo, video, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, βασεις 2011, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ομπαμα, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, αλέξης τσίπρας, μνήμη, θλίψη, βημα, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θανατος, κυπρου, ναρκωτικα, νησι, πλαισιο, σημαιες, φιλια, ωρα, bbc, cia, αβανα, αγωνες, αιμα, αμερικη, απε, απωλεια, αφισα, αφορμη, βενεζουελα, γινει, δευτερο, διαστημα, δηλωση, δικτυο, εγινε, εγχειρηση, ειπε, ελευθερια, ελπιδα, ενρικε, επιρροή, εποχη, επωνυμο, ετων, εφημεριδα, ζωη, κηδεία, ιδεες, ηλικια, θεοδωρακης, ιστορικο, κυβερνηση, κυπελλο, κυριε, κομμα, κουβα, κρατικο, λυπη, μακρια, μεξικο, μητσοτακης, μορφη, νικη, ομαδα, παντα, οραμα, πενθος, πουτιν, πρασινη, πτυχιο, ραουλ, σαββατο, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, συγχαρητηρια, συγκεντρωση, σιερα, συλλυπητήρια, σορος, σχολειο, τιμη, τριημερο, υπουργειο εξωτερικων, φοιτητης, φιντελ καστρο, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χλμ, χρωμα, ανηκει, fidel castro, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, μεινει, nuevo, ουασινγκτον, χοσε
Τυχαία Θέματα