Ως τα τέλη του 2017 ο νόμος για την υπαγωγή περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000

20:18 1/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών Μελετών, σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, στο οποίο υπάγεται και το Ελαφονήσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Βαγιωνάκη. Ο νόμος για την υπαγωγή του συνόλου των περιοχών του Δικτύου Natura

2000 σε αρμόδιους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών θα έχει ψηφιστεί ως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το Ελαφονήσι, εκτός από το Δίκτυο Natura, έχει ανακηρυχθεί από το 2002 ως καταφύγιο άγριας ζωής και επιπλέον ισχύουν και νομοθετικοί περιορισμοί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Συνεπώς, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, για το Ελαφονήσι υφίσταται, ήδη, θεσμικό πλαίσιο με στόχο την προστασία του από παράνομες δραστηριότητες. Για την επίβλεψη της εφαρμογής του πλαισίου αυτού αρμόδιες υπηρεσίες είναι, η Αστυνομία, το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Ειδικότερα, το 2009 εκπονήθηκε ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Ελαφονήσι από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία παρέμεινε σε εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς θεσμοθέτηση. Το ΥΠΕΝ, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, αντιμετωπίζοντας συνολικά την προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 προχωρά εντός του φθινοπώρου σε προκήρυξη για την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών στις 419 περιοχές που υπάγονται στο Δίκτυο μαζί με 27 νέες, θαλάσσιες στην πλειονότητα τους.

Καθώς υπάρχει ήδη η μελέτη για το Ελαφονήσι, αυτή θα επικαιροποιηθεί και θα θεσμοθετηθεί άμεσα «χωρίς να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες» όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα