Ομιλία της εμβληματικής καλλιτέχνιδας Jeanne Van Heeswijk στο LABattoir

12:47 19/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Tο πρόγραμμα LABattoir υποδέχεται την εμβληματική καλλιτέχνιδα της πρακτικής του Art for Social Change, Jeanne Van Heeswijk από την Ολλανδία για μία ομιλία στο χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων με τίτλο “Imagination: a collective exercise of care”.

Η Jeanne van Heeswijk εστιάζει την πρακτική της στην δημιουργία δυναμικών και πλουραλιστικών δημόσιων χώρων με στόχο την “ριζοσπαστικοποίηση του τοπικού”. Τα μεγάλα σε διάρκεια πρότζεκτ της ενσωματώνονται στην

εκάστοτε κοινότητα και θέτουν υπό διερεύνηση την αυτονομία της τέχνης, συνδυάζοντας επιτελεστικές δράσεις (performances), συζητήσεις και άλλες μορφές οργάνωσης και “παιδαγωγικής” με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας για αυτενέργεια των κοινοτήτων προς την διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η ομιλία της Jeanne Van Heeswijk θα επικεντρωθεί στην αναγκαιότητα που προκύπτει μέσα από τις ραγδαίες μεταβολλές που υφίστανται οι σύγχρονες πόλεις, να εκπαιδευτούμε, προκειμένου να εργαστούμε συλλογικά και να φανταστούμε ένα δίκαιο μέλλον, που θα χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό και φροντίδα, με στόχο τη συστράτευση προς την συλλογική ευημερεία και με γνώμωνα την ενσυναίσθηση.

Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας ανοικτής, συγκρουσιακής και ριζοσπαστικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θέτει το ερώτημα: Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε συλλογικά τους τόπους στους οποίους ζούμε, να επηρεάσουμε τις διαδικασίες σχεδιασμού, θεσμοθέτησης, χάραξης πολιτικής και ανάληψης ευθύνης; Πώς μπορούμε να εμπλακούμε ενεργά σε ουσιαστικές πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων; Και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια ουσιώδη διαδικασία μάθησης, γεμάτη πολιτικές αβεβαιότητες για όλους τους εμπλεκόμενους;

Η ομιλία της Jeanne Van Heeswijk αποτελεί προπομπό του εργαστηρίου που θα συντονίσει τον Οκτώβριο του 2019 για το προγράμμα LABattoir και εντάσσεται στην ενότητα Empowerment Lecture Series, μία σειρά διαλέξεων του LABattoir στο πλαίσιο του Cultural Entrepreneurship Hub του Goethe-Institut Thessaloniki.

Η δουλειά της Jeanne Van Heeswijk έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα βιβλία και εκδόσεις παγκοσμίως, καθώς και σε διεθνείς Μπιενάλε όπως αυτή του Λίβερπουλ, της Σανγκάη, και της Βενετίας. Το διάστημα 2014-2015 έλαβε την υποτροφία Keith Haring Fellowship in Art and Activism στο Bard College. Το 2012 τιμήθηκε με το Curry Stone Prize for Social Design Pioneers, και το 2011 με το Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change. Αυτό το διάστημα είναι υπότροφος του BAK (Basis for Art and Knowledge) για το έτος 2018-19. Ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ.

Διακεκριμένα projects της αποτελούν: το Hotel New York PS1 στη Νέα Υόρκη (Σεπτέμβριος 1998 – Αύγουστος 1999), το De Strip (The Strip) στο Westwijk, Vlaardingen (Μάιος 2002 – Μάιος 2004), το Het Blauwe Huis (The Blue House) στο Άμστερνταμ (Μάιος 2005 – Δεκέμβριος 2009), το Homebaked στο Λίβερπουλ (Νοέμβριος 2011 – παρόν), το Freehouse, Radicalizing the Local στο Ρότερνταμ (Σεπτέμβριος 2008- παρόν) και το Philadelphia Assembled στην Φιλαδέλφια (2015-2017).

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα LABattoir:

To πρόγραμμα LABattoir είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, βασισμένη σε ένα concept της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ArtBOX, με έδρα το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Βασική αποστολή του προγράμματος LABattoir είναι να εισάγει μια νέα αντίληψη περί δημιουργικότητας, να επινοήσει νέες δραστηριότητες και πρακτικές και να εμπλέξει καλλιτέχνες και δημιουργικούς πολίτες με την τέχνη, τον σχεδιασμό και τις νέες μορφές «κοινωνικής πρακτικής».

Στο πλαίσιο αυτό, το LABattoir σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων, με στόχο να τους δώσει πρακτική και θεωρητική γνώση επάνω σε διαφορετικά πεδία. Στα εργαστήρια του LABattoir καταργείται η τυπική σχέση μεταξύ ειδικού και μαθητή, διδάσκοντος και διδασκόμενου. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν στο τελικό περιεχόμενο του κάθε εργαστηρίου, συνδιαμορφώνοντάς το με την γνώση και την εμπειρία τους. Επιπλέον, όσοι παρακολουθούν τα εργαστήρια ενθαρρύνονται να καλλιεργήσουν μία πιο μόνιμη σχέση με το LABattoir, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον χώρο και τον εξοπλισμό του προγράμματος, να επανέλθουν σε μελλοντικά εργαστήρια ως βοηθοί των ειδικών ή και με τις δικές τους προτάσεις σε σχέση με το περιεχόμενο, καθώς και να προτείνουν δικά τους project που θα ήθελαν να υλοποιήσουν με την στήριξη της ομάδας του LABattoir.

Σε συνέχεια των παραπάνω δραστηριοτήτων και με στόχο τη συνεχή ενίσχυση και εξέλιξη του προγράματός του, το project LABattoir βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Hyperwerk Institute for Postindustrial Design του Πανεπιστημίου της Νοτιοδυτικής Ελβετίας, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Goethe-Institut Thessaloniki, που στηρίζει το LABattoir ως συνεργαζόμενος φορέας γενικά αλλά και μέσα από συγκεκριμένα, διεθνή project, όπως το Freiraum και το Cultural Enterepreneurship Hubs, οι δράσεις του οποίου εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμα του LABattoir.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές μας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

Site: www.labattoir.org

Facebook: Labattoir Project

Instagram: labattoir_project

Περισσότερα για την καλλιτέχνιδα:

www.jeanneworks.net

Instagram: jeanneworks

To βιβλίο της με τίτλο Systems βρίσκεται στην ανοιχτή βιβλιοθήκη του LABattoir και μπορείτε να το διαβάσετε στις ώρες λειτουργίας του χώρου, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα