ΟΗΕ: Η Ρωσία εμπόδισε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

08:18 20/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε με σφοδρότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα διότι δεν έχει μπορέσει να «υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών» καθώς ο πόλεμος στη Συρία, που μπαίνει στον όγδοο χρόνο του, έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

«Η συριακή σύρραξη έχει χαρακτηριστεί από την απόλυτη περιφρόνηση ακόμη και για τους πιο στοιχειώδεις κανόνες (…) του δικαίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ζέιντ Ράαντ

αλ Χουσέιν.

Ο Ύπατος Αρμοστής έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης στα Ηνωμένα Έθνη, λίγη ώρα αφότου η επίσημη ενημέρωση που σχεδίαζε να κάνει σε συνεδρίαση του ΣΑ εμποδίστηκε από τη Ρωσία, η οποία αξίωσε να γίνει ψηφοφορία επί της διαδικασίας.

Ο Ζέιντ στηλίτευσε ιδίως τη χρήση των βέτο από τις δυνάμεις που το διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να προστατεύσουν «τους δράστες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και αλλού» από τη δικαιοσύνη, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Γενάδι Κουζμίν είχε δηλώσει νωρίτερα πως «Δεν βλέπουμε τίποτε που να δικαιολογεί αυτή τη συνεδρίαση από τη στιγμή που τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βρίσκονται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Κουζμίν ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της διαδικασίας και μόλις οχτώ αντιπροσωπείες ψήφισαν υπέρ της συνεδρίασης, μια ψήφος λιγότερη από τον απαιτούµενο αριθµό.

Στο μεταξύ, 15 παιδιά και δύο γυναίκες, που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο στην Αρμπίν στην ανατολική Γούτα, σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα από μια αεροπορική επιδρομή.

Η πόλη εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στον θύλακα, όπου δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, εξαπέλυσαν στις 18 Φεβρουαρίου επίθεση για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στις πύλες της Δαμασκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

The post ΟΗΕ: Η Ρωσία εμπόδισε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα