«Οι Ζωγραφιστές Κυρίες» περνούν από την Ικαρία

00:07 15/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι κάτοικοι της Ικαρίας, τις τελευταίες μέρες είναι μάρτυρες ενός φαινομένου της φύσης, της μαζικής μετανάστευσης της πεταλούδας Vanessa cardui , γνωστής και ως «Η Ζωγραφιστή Κυρία» . Σμήνη από την εν λόγω «κυρία» έκαναν την εμφάνισή τους σε όλο το νησί (εχθές 14/4, ο οικισμός του Φάρου ήταν γεμάτος) πριν λίγες ημέρες πέταξαν πάνω από την βόρειο Ικαρία. Ο γεωπόνος κ. Δημ. Σπανός, μέσω ανάρτησης του μας ενημερώνει:
«Αυτό

το είδος ταξιδεύει κάθε χρόνο τέτοια εποχή από την Βόρειο Αφρική προς στην Βόρειο Ευρώπη μέσω της θάλασσας της Μεσογείου. Καθόλου τυχαίος λοιπόν είναι και ο χαρακτηρισμός της ως «Κοσμοπολίτισσα». Οι μεγάλοι αυτοί μεταναστευτικοί πληθυσμοί ακολουθούν μία πορεία 15.000 χιλιομέτρων , η οποία επηρεάζεται από τα τοπικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Οι δυνατοί άνεμοι των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, ήταν αυτοί που κατά πάσα πιθανότητα οδήγησαν το σμήνος στην Ικαρία.
Αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι, με βάρος λιγότερο από ένα γραμμάριο, με εγκέφαλο σαν το κεφάλι της καρφίτσας και με μηδενικές ευκαιρίες να μάθει τη ζωή από την πείρα μιας μεγαλύτερης πεταλούδας, επιχειρεί ένα επικό διηπειρωτικό ταξίδι μετανάστευσης».
Και τέλος επισημαίνει: «Βέβαια δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η «Ζωγραφιστή Κυρία» ανήκει στα λεπιδόπτερα και άρα πριν την τελική της μεταμόρφωση σε πεταλούδα , περνάει το στάδιο της κάμπιας .Οι κάμπιες του είδους αυτού τρέφονται με τα φύλλα τσουκνίδας,τριφυλλιού,μπιζελιού κ. α., οπότε μπορεί εύκολα κάποιος να υποθέσει το τι θα μπορούσε να προκαλέσει το σμήνος των πεταλούδων εάν παρέμενε στο νησί. Ας ελπίσουμε οι άνεμοι να τις βοηθήσουν να συνεχίσουν το όμορφο ταξίδι τους προς την Ευρώπη».

The post «Οι Ζωγραφιστές Κυρίες» περνούν από την Ικαρία appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι Ζωγραφιστές Κυρίες, Ικαρία,oi zografistes kyries, ikaria