Οι ιστορικές τηλεμαχίες των πολιτικών Αρχηγών στις ΗΠΑ

22:46 1/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Από το 1960 που διεξήχθη η πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στον φωτογενή και δυναμικό Τζον Κένεντι και τον κάθιδρο και κουρασμένο Ρίτσαρντ Νίξον, οι τηλεμαχίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αμερικανικές εκλογές.

«Δεν θα είμαι ικανοποιημένος παρά μόνο όταν όλοι οι Αμερικανοί να μπορούν να απολαμβάνουν τα πλήρη συνταγματικά τους δικαιώματα» είχε πει ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Τρία από τα τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που αποφάσισαν εκείνο το βράδυ ποιον θα ψηφίσουν, επέλεξαν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Κι ενώ η

δύναμη της εικόνας είναι αναμφισβήτητη, μία γκάφα αρκεί για να κριθεί το αποτέλεσμα ενός ντιμπέιτ, όπως συνέβη το 1976 στην τηλεμαχία Κάρτερ- Φορντ.

«Δεν υπάρχει κυριαρχία των Σοβιετικών στην Ανατολική Ευρώπη και δεν θα υπάρξει ποτέ επί προεδρίας Φορντ» είχε τονίσει ο Τζέραλντ Φορντ. Καταλυτικός είναι και ο ρόλος του χιούμορ, όπως φάνηκε στην τηλεμαχία του 1984 ανάμεσα στον 73χρονο Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον 56χρονο Γουόλτερ Μοντέιλ.

«Δεν πρόκειται να εκμεταλλευτώ για πολιτικούς λόγους την απειρία και τη νεότητα του αντιπάλου μου» ανέφερε ο Ρόναλντ Ρέϊγκαν.

Στον αντίποδα, μία απάντηση του Μάικλ Δουκάκη στην τηλεμαχία του 1988 ήταν αρκετή για να χάσει ο Ελληνοαμερικανός υποψήφιος, που ήταν φαβορί, τις εκλογές.

«Εάν η Κίτυ Δουκάκη, έπεφτε θύμα βιασμού και δολοφονίας, θα ήσασταν υπέρ της θανατικής ποινής για τον δολοφόνο;» είχε ρωτήσει τον Μάιλκ Δουκάκη ο δημοσιογράφος Μπέρναρντ Σο για να πάρει την απάντηση «Όχι, δεν νομίζω Μπέρναρντ. Πιστεύω ότι ξέρεις ότι είμαι αντίθετος στην θανατική ποινή σε όλη μου τη ζωή».

Το 1992 Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος έχασε την ευκαιρία να επικρατήσει των αντιπάλων του επειδή κοιτούσε επίμονα το ρολόι του, δίνοντας την εντύπωση ότι ήθελε να βρίσκεται κάπου αλλού.

Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε το 2000 και ο Αλ Γκορ, αναστενάζοντας συνεχώς καθώς μιλούσε ο Τζορτζ Μπους.

Ως γκάφα εκλαμβάνεται και το γεγονός ότι σηκώθηκε και στάθηκε δίπλα στον αντίπαλό του την ώρα που μιλούσε.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα