Οι ιπτάμενες μηχανές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αναβιώνουν σε μια έκθεση

16:45 13/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο Αμπουάζ της κεντρικής Γαλλίας, μια διαδραστική έκθεση θα επιτρέπει στους επισκέπτες να χειριστούν εικονικά τις ιπτάμενες μηχανές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιείται στο Chateau du Clos Luce, το τελευταίο σπίτι του Ντα Βίντσι.

Ο διάσημος ζωγράφος, μηχανικός και επιστήμονας που πέθανε το 16ο αιώνα, ονειρευόταν να πετάξει. Από την παιδική του ηλικία στην Τοσκάνη, παρακολουθούσε τα πουλιά με γοητεία και περιέργεια. Αργότερα, ενήλικας

στη Φλωρεντία, το Μιλάνο, τη Ρώμη και το Αμπουάζ, αναλύει, σχεδιάζει, μελετά τεχνικές πτήσης μικρών και μεγάλων πτηνών. Στους κώδικές του, το όνειρό του υλοποιείται μέσα από τα πολυάριθμα σχέδια, σκίτσα και μελέτες διαφόρων ιπτάμενων μηχανών: αεραγωγός, ορνιτόπτερο, αλεξίπτωτο, ανεμόπτερο.

Η έκθεση με τίτλο «Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο βιομιμητισμός» παρουσιάζει τρισδιάστατα μοντέλα των ιπτάμενων μηχανών του Ντα Βίντσι τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να χειριστούν μέσω μιας μεγάλης διαδραστικής οθόνης αφής. Αυτά τα μοντέλα κατασκευάστηκαν από εθελοντές χάρη σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα της Dassault Systèmes. Έχει επίσης αναπτυχθεί μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας για τα ακουστικά HTC Vive, αλλά προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη για το κοινό. Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζονται μακέτες και μοντέλα αυτών των μηχανών που κατασκεύασαν μηχανικοί της IBM, τη δεκαετία του 1950.

«Δεν είναι ο πρώτος που ήθελε να πετάξει: γνωρίζουμε προηγούμενες προσπάθειες που χρονολογούνται από την αρχαιότητα», λέει ο Pascal Brioist, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Tours. «Από την άλλη πλευρά, είναι ένας από τους πρώτους που έχει φανταστεί τη μηχανική έννοια της ανύψωσης ενός φτερού, που είναι τεκμηριωμένη σε μεγάλο βαθμό στα σκίτσα του και τις παρατηρήσεις του φυσικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των πουλιών, των εντόμων ή των νυχτερίδων».

«Έπρεπε να ερμηνεύσουμε και να μεταφράσουμε τρισδιάστατα τις σημειώσεις του κώδικα», συνεχίζει ο Pascal Brioist. «Επειδή μερικές φορές τα σκίτσα του ίδιου μηχανήματος είναι διάσπαρτα σε αρκετές σελίδες, δεν είμαστε σίγουροι ότι αναφέρονται σε μια μόνο μηχανή. Ο έλεγχος του τελικού σχεδιασμού από τους ιστορικούς ήταν απαραίτητος».

Η έκθεση στο Château du Clos Lucé αποτελεί ένα από τα πολιτιστικά δρώμενα με θέμα την ανθρώπινη πτήση που παραμένει αντικείμενο γοητείας, ανακάλυψης και καινοτομίας.

ΠΗΓΗ: Sciencesetavenir

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα