Οι επόμενες μέρες κρίνουν την τύχη του lockdown – Στο 8% η ανοσία στον γενικό πληθυσμό

22:17 21/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Παράταση του ολικού lockdown για άλλη μία εβδομάδα στην Αττική ή εναλλακτικά, μείγμα μέτρων ώστε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες την 1η Μαρτίου: Αυτά είναι τα δύο σενάρια, όπως όλα δείχνουν, που θα απασχολήσουν αυτήν την εβδομάδα την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις της στην κυβέρνηση την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ιικό φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό και το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι ο μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών φορέων κορονοϊού και η υψηλή μεταδοτικότητα. Οι ειδικοί αναμένουν

μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, λόγω του lockdown, αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σταθερά αυξημένες και αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των διασωληνωμένων.

Η ανοσία στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται στο 8%: 6% από τους εμβολιασμούς και 2% από όσους έχουν νοσήσει, που όμως δεν είναι ακόμα γνωστό για πόσο καιρό διατηρούν την ανοσία.

Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας αγγίζουν τις 700.000. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν κάποια από τα χαμένα ραντεβού λόγω της «Μήδειας» στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ενώ από αύριο Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή θα γίνουν και τα υπόλοιπα.

Σε ίδρυμα στην Πάτρα, όπου φιλοξενούνται παιδιά και ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας, επιβεβαιώθηκαν με rapid test, επτά κρούσματα κορονοϊού, ένα σε εργαζόμενο και 6 σε διαμένοντες.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 884 κρούσματα, 326 διασωληνωμένους και 25 θανάτους.

Η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένη και στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που καλύπτονται ως ένα βαθμό από τα εμβόλια που κυκλοφορούν.
Ιδίως το βρετανικό στέλεχος, που έχει μελετηθεί πιο διεξοδικά είναι αυτό που αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα το επόμενο διάστημα και είναι κατά 20%-30% πιο μεταδοτικό.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα