Οι επιστήμονες του Ιταλικού εμβολίου COVID-eVax στην ΕΡΤ: Έτοιμο πριν το καλοκαίρι του 2022

20:19 12/4/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το απόγευμα οι Lucio Rovati, Επιστημονικός Διευθυντής και CEO της Ιταλικής Rottapharm Biotech και ο Luigi Aurisicchio, βιολόγος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Takis, παραχώρησαν συνέντευξη στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ιταλία, όπου απάντησαν και στις ερωτήσεις του ανταποκριτή της ΕΡΤ,

Κρίστιαν Μαυρή. 

Σκοπός της συνέντευξης ήταν η ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο παραγωγής τους, το COVID-eVax, το δεύτερο εμβόλιο ιταλικής παραγωγής και το πρώτο που δρα στο DNA και που πειραματίζεται στην Ευρώπη. 

Όπως διευκρινίζουν οι Ιταλοί επιστήμονες, το εμβόλιο COVID-eVax έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι εύκολα μετακινήσιμο δίχως την ανάγκη ψύξης, κάτι το οποίο αποτελεί προνόμιο σε σχέση με τα πιο γνωστά εμβόλια για Covid-19. Επίσης, η δράση του DNA γίνεται χάρη στην τεχνική της ηλεκτροπόρωσης, η οποία κατόπιν ένεσης του εμβολίου επιτρέπει την εισχώρηση του DNA στα κύτταρα του ασθενή. 

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ρώτησε τους Rovati και Aurisicchio για τους προβλεπόμενους χρόνους διανομής του εμβολίου COVID-eVax σε εκτενή κλίμακα αλλά και για το αν υπάρχουν επαφές ή συμβόλαια για την απόκτηση και διανομή του εμβολίου στην Ελλάδα.
Οι δύο Ιταλοί επιστήμονες απάντησαν ως εξής:

Lucio Rovati:

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ελπίζουμε, για εμπορευματοποίηση το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, δηλαδή πριν από το καλοκαίρι του 2022. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο να επιτύχουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή σε εκτενή κλίμακα. Τότε θα δούμε ποια θα είναι η διαθεσιμότητα ανάλογα με τις διάφορες χώρες, με τις οποίες δεν έχουμε ακόμη κανένα είδος σχέσης ή σύμβασης και κατά συνέπεια θα είμαστε διαθέσιμοι. Όσον αφορά τις ανάγκες, προφανώς η προτεραιότητά μας θα είναι στην Ιταλία, στη συνέχεια η Ευρώπη, προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με μεμονωμένες χώρες.

Luigi Aurisicchio:

Σχετικά με την παραγωγή, αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε με ένα μόνο κέντρο παραγωγής, όμως να πούμε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλα κέντρα τους επόμενους μήνες, σαφώς εάν όλα τα αποτελέσματα θα πάνε ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Σημειωτέον, οι δύο επιστήμονες επισήμαναν πως το εμβόλιο COVID-eVax ενδέχεται να βγει στην αγορά με την τιμή να κυμαίνεται μεταξύ των 10 και 20 Ευρώ, δηλαδή χαμηλότερη της Pfizer και Moderna και υψηλότερη του εμβολίου της AstraZeneca. Τέλος, ο CEO κ. Rovati υπογράμμισε πως το εμβόλιο της AstraZeneca μπόρεσε να κρατήσει ‘ουσιαστικά τιμή κόστους λόγω εταιρικής επιλογής αλλά και των σημαντικών κρατικών επιδοτήσεων από πλευράς της Βρετανικής κυβέρνησης’.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Οι επιστήμονες του Ιταλικού εμβολίου COVID-eVax στην ΕΡΤ: Έτοιμο πριν το καλοκαίρι του 2022 εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα