Οι δηλώσεις των Μητροπολιτών για την εν δυνάμει Συμφωνία

15:41 10/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο περιθώριο της ενθρόνισης, Μητροπολίτες, δεχόμενοι ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εν δυνάμει Συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το προτεινόμενο από κοινού κείμενο κ.Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, απάντησαν προσεκτικά εν όψει της σύγκλισης της Ιεράς Συνόδου επί του θέματος την ερχόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου:


Γαβριήλ, Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας:
Συμφωνία δεν υπάρχει, είναι ένα προτεινόμενο κείμενο. Θα τα πούμε αυτά στην Ιεραρχία.
Νικόλαος, Μητροπολίτης

Φθιώτιδας:
Θα το μελετήσουμε την Παρασκευή, ό,τι αποφασίσει η Ιεραρχία. Εγώ ξέρω τί θα αποφασίσει, επειδή έχω ακούσει τους κληρικούς. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στον ιερό κλήρο. Τάσσομαι στο πλευρό των ιερέων αναφανδόν.
Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Πατρών:
Είναι μια πρόθεσις και έχουν κατατεθεί προτάσεις. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συγκληθεί, θα συζητηθεί το θέμα και ανάλογα θα προβούμε σε δηλώσεις.Η δική μου η άποψη είναι ότι πρώτα απ΄όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τους ιερείς μας, γιατί αυτοί είναι οι ήρωες που αγωνίζονται. Προς τα κει κινείται και ο Αρχιεπίσκοπος και πιστεύω ότι προς τα κει θα κινηθεί και η Ιερά Σύνοδος. Να γνωρίζει ο λαός ότι η Εκκλησία αγωνίζεται για το λαό. Πρόκειται για μια πρόθεση, κατατέθηκαν προτάσεις και θα αποφασίσει ο κλήρος.
Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δωδώνης:
Σχέδιο προς συζήτηση υπάρχει. Θα τα πούμε μετά την Ιεραρχία. Εύχομαι να επικρατήσει το καλύτερο για το συμφέρον του λαού.
Δημήτριος, Μητροπολίτης Κεφαλληνίας:
Μεριμνούμε όλοι και πρώτος ο Μακαριότατος για το καλό του κλήρου, του λαού και του έθνους.
Στην Ιερά Σύνοδο θα γίνουν εισηγήσεις. Δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τις αποφάσεις της Ιεραρχίας.
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ είχε προγραμματιστεί, από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Λάρισας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα