Οι αστραπές στο Δία μοιάζουν αρκετά με εκείνες στη Γη

16:53 8/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι ατμόσφαιρες του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, και της Γης έχουν μεγάλες διαφορές αλλά και μεγάλες ομοιότητες στις αστραπές δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Η πρώτη ένδειξη αστραπής στον Δία ανιχνεύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια. To 1979, το διαστημόπλοιο Voyager 1 ανίχνευσε εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων πολύ χαμηλής συχνότητας από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Oι ραδιοεκπομπές

ονομάσθηκαν «whistlers» και ήταν τα πρώτα σημάδια αστραπών στον Δία. Αλλα διαστημόπλοια όπως το Galileo και το Cassini στον δρόμο για τον πλανήτη Κρόνο επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των κεραυνών.

Oι επιστήμονες ανέλυσαν τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για αστραπές από τον πλανήτη Δια που κατέγραψε το διαστημόπλοιο Juno της NASA. Το τελευταίο βρίσκεται σήμερα σε τροχιά γύρω από τον Δία.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν πάνω από 1.600 περιπτώσεις αστραπής, σχεδόν 10 φορές τον αριθμό που καταγράφηκε από το διαστημόπλοιο Voyager 1. Οι ίδιοι ανακάλυψαν τέσσερις κεραυνούς ανά δευτερόλεπτο που είναι έξι φορές περισσότερες από εκείνους που ανίχνευσε το Voyager 1.

«Οι αστραπές στο Δία μπορεί να είναι τόσο συχνές όσο και στη Γη«, τονίζει η συγγραφέας Ivana Kolmašová, της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών στην Πράγα τόνισε στο space.com.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ έντονες διαφορές στις ατμόσφαιρες μεταξύ του Δία και της Γης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ομοιότητες που βλέπουμε στις καταιγίδες τους είναι μάλλον εκπληκτικές«, δήλωσε στο Space.com ο συγγραφέας William Kurth, επιστήμονας για θέματα διαστήματος στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

ΠΗΓΗ: space.com, Journal Nature Astronomy.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα