Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο αναζητά θεραπεία για τον κορονοϊό

15:40 24/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια, η Ιαπωνία διαθέτει τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο ο οποίος αναζητά θεραπεία για τον κορονοϊό.

Ο Ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku, κατέκτησε την πρώτη θέση την περασμένη Δευτέρα, στην κατάταξη Top 500 των ισχυρότερων υπερυπολογιστών του κόσμου, πραγματοποιώντας 2.8 φορές περισσότερους υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο από τον Summit της IBM που έχει βρεθεί στην κορυφή της λίστας, τέσσερις συνεχόμενες φορές.

Το μηχάνημα βρίσκεται

στην πόλη Κόμπε και αναπτύχθηκε για πάνω από έξι χρόνια από την ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας Fujitsu και το κυβερνητικό Ινστιτούτο Riken.

Η νίκη του Fugaku έσπασε μια μακροχρόνια κυριαρχία των ΗΠΑ και της Κίνας, επιστρέφοντας την Ιαπωνία στην κορυφή για πρώτη φορά, μετά από 11 χρόνια.

Ο Ιαπωνικός υπερυπολογιστής διαθέτει τεράστια επεξεργαστική ισχύ 415,5 petaflops, έναντι 148,8 petaflops του Summit της ΙΒΜ που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Τενεσί. Ένας υπερυπολογιστής θεωρείται ότι είναι περισσότερο από 1.000 φορές ταχύτερος από έναν συμβατικό υπολογιστή.

Αυτήν την εποχή, ο υπερυπολογιστής Fugaku, κάνει πειραματική εργασία πάνω στον Covid-19, προσομοιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνονται τα σταγονίδια στους χώρους εργασίας όπου έχουν εγκατασταθεί χωρίσματα ή στα τρένα όπου τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέσα στην επόμενη χρονιά, το μηχάνημα θα μπορεί βοηθήσει στην αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών για τον ιό.

«Ελπίζω ότι θα συμβάλει δυναμικά σε δύσκολες κοινωνικές προκλήσεις όπως είναι ο Covid-19», δήλωσε ο Satoshi Matsuoka, επικεφαλής του Κέντρου Υπολογιστικών Επιστημών του Riken.

Ο Fugaku κατέλαβε και άλλες κορυφαίες θέσεις σε παγκόσμιες λίστες όπως Graph 500, HPL-AI και HPCG. Είναι η πρώτη φορά που ένας υπερυπολογιστής βρίσκεται ταυτόχρονα στις τέσσερις αυτές λίστες. Την τρίτη θέση κατέλαβε ένα άλλο σύστημα της IBM, το Sierra, που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια. Την τέταρτη και πέμπτη θέση κατέλαβαν ο Sunway TaihuLight και ο Tianh 2A που κατασκευάστηκαν από κινεζικά εθνικά ερευνητικά ινστιτούτα.

ΠΗΓΗ: BBC, CNN

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα