Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ενισχύσεις των αρκαδικών δήμων

17:43 28/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τις οικονομικές ενισχύσεις των Αρκαδικών δήμων, κάνει λόγο, ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας.

Η ανακοίνωση, αναφέρει ενισχύσεις, ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, ως επιπρόσθετη χρηματοδότηση για την περίοδο 2015-2018.

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Από το 2012 μέχρι το 2014, για τρία ολόκληρα χρόνια, οι μη τακτικές ενισχύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους της Αρκαδίας για έκτακτες ανάγκες και μικρά έργα, διαμορφώθηκαν συνολικά σε λίγα παραπάνω από 370.000 ευρώ.

Από το 2015 μέχρι και το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία,

το Υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων της Αρκαδίας με επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ, (ακριβώς 31.044.826,65 ευρώ), χωρίς να υπολογιστούν σημαντικές ενισχύσεις δεκάδων ακόμη εκατομμυρίων ευρώ από άλλες πηγές. Είναι λεφτά που πήγαν για να αποκαταστήσουν ζημιές από κακοκαιρίες, να επιδιορθώσουν δίκτυα ύδρευσης, να πληρώσουν σχετικές προμήθειες και μεροκάματα, αλλά και για μεσαία έργα υποδομών που παραμελούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και για προμήθεια ειδικού εξοπλισμού.

Η σύγκριση με την τριετία πριν από το 2015 είναι συντριπτική για τους τότε κυβερνώντες. Το αποτέλεσμα όμως, δεν είναι τυχαίο.

Εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, η οποία στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο άνθρωπο, παρά τις δυσκολίες που συνεχίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Είναι η πολιτική που προσφέρει δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη στους ανασφάλιστους, που μειώνει την ανεργία, που προωθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, που καταργεί τον υποκατώτατο με τον οποίο αμείβονται οι νέοι μας, που διευρύνει κοινωνικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Η πολιτική που θεμελίωσε ένα στέρεο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και που έφερε τους υπουργούς εδώ, στον τόπο μας, να ακούσουν τι έχουμε να πούμε για την οικονομία και την ανάπτυξη, να τα λάβουν υπόψη τους.

Οι πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην καταστροφολογία για να πλήξουν την Κυβέρνηση είναι υπόλογες στους Αρκάδες για αυτή τη δυσανάλογη αντιμετώπιση του τόπου μας, ειδικά για την περίοδο από το 2012 μέχρι το τέλος του 2014. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πολιτεύονται συνεχώς με κραυγές και fake news για να κρύψουν μια πραγματικότητα που δεν τους συμφέρει. Ο κόσμος της εργασίας, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι αξιώνουν να πάμε μπροστά.

Θέλουν προοπτική, θέλουν προγραμματικές προτάσεις για το αύριο, θέλουν έργα, όχι κενά λόγια. Κι αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω τους, δίνουν μεροκάματα, προστατεύουν το περιβάλλον, εξασφαλίζουν πόσιμο νερό, επισκευάζουν δρόμους, συνιστούν το μερίδιο που αναλογεί στην Αρκαδία για την παραγωγική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Είναι η αρχή μιας άλλης εποχής για την Αρκαδία!
Αναλυτικότερα, οι επιχορηγήσεις / ενισχύσεις αφορούν σε:

•ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δήμων προς τρίτους, ύψους 2.578.689,20 ευρώ (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ).

•αποκαταστάσεις ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες ύψους 2.010.000 ευρώ.

•άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση τους φαινομένου της λειψυδρίας, ύψους 290.000 ευρώ.

•έκτακτες επιχορηγήσεις μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων για τα έτη 2017-2018, ύψους 2.139.400 ευρώ (αφορά τους Δήμους: Γορτυνίας, Β. Κυνουρίας, Ν. Κυνουρίας και Μεγαλόπολης της Π.Ε. Αρκαδίας).

•μεμονωμένα έργα ενταγμένα στη ΣΑΕ 055 του ΥΠΕΣ για τα έτη 2017, ύψους 2.203.800 ευρώ. Καμία τέτοιου είδους χρηματοδότηση δεν υπήρξε από το 2012-2015.

•προμήθεια μηχανημάτων έργου, επισκευή και συντήρηση σχολείων, αναβάθμιση παιδικών χαρών, ύψους 2.637.100 ευρώ, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου «ΦιλόΔημος ΙΙ».

•βασικές υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης των δήμων, ύψους 18.385.837,45 ευρώ, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου «ΦιλόΔημος».

δελτίο Τύπου
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα