Ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ – Στο Σικάγο οι πρώτες επαφές

09:30 14/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκινούν σήμερα οι υψηλού ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα της χώρας, όσο και της ευρύτερης περιοχής, επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που θα κορυφωθούν με την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

Επενδύσεις, οικονομία, ασφάλεια, περιφερειακές εξελίξεις, εθνικά θέματα, ενέργεια και ομογένεια θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο,

και το διήμερο θα έχει στο Σικάγο επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, επενδυτές, επιχειρηματίες, ομογενείς και εκπροσώπους της πολιτείας του Ιλινόις.

Τη Δευτέρα ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ και την Τετάρτη, τελευταία μέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς, πριν αναχωρήσει για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Το απόγευμα, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονοικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει μία ξεκάθαρη εικόνα για το αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Είναι πολύ δύσκολο να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω, καθώς αυτό είναι που προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές», σημείωσε ο κ.Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν, επανέλαβε πως δεν ζητείται από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το `18, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%, και τόνισε εκ νέου την ανάγκη να εξειδικεύσουν το ταχύτερο δυνατό οι Ευρωπαίοι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας και του ρόλου της Ελλάδας»

Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο κατόπιν πρόσκλησης του, αλλά και δεδομένων και των υπόλοιπων επαφών που θα έχει και του ενδιαφέροντος που αυτές σηματοδοτούν για τη χώρα μας και τις προοπτικές της, επιβεβαιώνει εμφατικά, κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας και του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνουν ειδικότερα κυβερνητικοί παράγοντες πως η Ελλάδα «έχει γυρίσει σελίδα στην οικονομία» και βαδίζει -με σταθερά βήματα και, παράλληλα, με έμφαση στην κοινωνική μέριμνα- έξω από τη μνημονιακή περιπέτεια.

Την ίδια στιγμή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με λόγο και ισχυρή παρουσία στις περιφερειακές και παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, στις 10 Οκτωβρίου στο AUSA Convention Center Washington DC, ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή».

Η ατζέντα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ (video)

O Αλέξης Τσίπρας έφτασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σικάγο, από όπου θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του με διαρκείς συναντήσεις και επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους στην πρωτεύουσα του Ιλινόι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, ακόμα, τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.

Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγου Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου- την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο βασικός λόγος της πενθήμερης επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι η συνάντηση με τον πρόεδρο Τράμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, πριν από την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα