Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – «Ψυχρή εισβολή ρίχνει κάτω από τους 0 βαθμούς τη θερμοκρασία…!» (video)

12:03 19/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πρώτη αρνητική ελάχιστη θερμοκρασία του Φθινοπώρου
Πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν χτες το πρωί σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και μάλιστα στη Βλάστη Κοζάνης σημειώθηκε η πρώτη αρνητική ελάχιστη θερμοκρασία σε κατοικημένη περιοχή για τη φετινή χειμερινή σεζόν, η οποία ήταν ίση με -0.3 βαθμούς, ενώ στα ορεινά καταφύγια και χιονοδρομικά κέντρα είχαμε επίσης αρνητικές θερμοκρασίες και κατά συνέπεια, τα πρώτα χιόνια στις βουνοκορφές της Κοζάνης…

Η πτώση αυτή της θερμοκρασίας

οφείλεται στην εισβολή ενός ψυχρού μετώπου από την Κ. Ευρώπη και στη χώρα μας, του πρώτου φετινού για τον επερχόμενο χειμώνα, η οποία όμως θα είναι σύντομη αφού από την Τετάρτη αναμένονται ξανά να επικρατήσουν θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική, που θα ανεβάσουν ξανά λίγο τη θερμοκρασία.

Επιπλέον, μιας και αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες συγκρούονται με θερμότερες πάνω από τη χώρα μας, σχηματίζουν βαρομετρικό χαμηλό προς τα νότια θαλάσσια τμήματα, το οποίο σε συνδυασμό με μέτωπο κακοκαιρίας θα δώσει βροχές στα ανατολικά και νότια, μέχρι και την Τετάρτη, καθώς και ενισχυμένους βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης αυτών των διαφορετικών αερίων μαζών.

Από το βράδυ της Τετάρτης πάντως θα αρχίσουν να περιορίζονται τα φαινόμενα στο Ν. Αιγαίο και από την Πέμπτη θα απασχολήσουν μόνο την Κρήτη και πιθανώς τα Δωδεκάνησα, ενώ θα εξασθενήσουν οι βοριάδες και θα ανέβει ξανά η θερμοκρασία.

ΣΗΜΕΡΑ
Στα ανατολικά και νότια θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχές, κυρίως στη νότια νησιωτική χώρα, όπου θα σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές, μόνο παροδική συννεφιά. Βοριάδες 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ και μικρή πτώση θερμοκρασίας, η οποία θα φτάσει τους 23-24 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

ΑΤΤΙΚΗ
Λίγες συννεφιές και τοπικές βροχές, κυρίως στα βορειοανατολικά του Νομού, βοριάδες που θα ενισχυθούν στα 4-5 και το απόγευμα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 23 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λίγη συννεφιά κατά διαστήματα αυξημένη, με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών, βοριάδες 4-5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι και θερμοκρασία έως 22 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα ανατολικά και τα νότια τοπικές βροχές, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά. Βοριάδες 3-5 στο Ιόνιο και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα