Ο Γ. Κατρούγκαλος στο «Επτα» (video)

18:49 3/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη εφ ‘ολης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα χαρακτήρισε τη στάση της γείτονος ως παράγοντα αβεβαιότητας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμιά προοπτική θερμού επεισοδίου. Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης τονίζοντας πως στόχος είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις.

Αποτυχημένη η στρατηγική Ερντογάν

Αναφερόμενος στη στάση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, επισήμανε ότι οι επιλογές του έχουν αποτύχει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα που έχει επιχειρήσει.

Απέναντι στη ρητορική του προς την Ελλάδα αντέταξε τη σημασία του τρίπτυχου σταθερότητα-ισχύς-εθνική ενότητα, διαμηνύοντας πως «δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε και τίποτα».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επισήμανε πως είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων μια ευρωπαϊκά προσανατολισμένη Τουρκία από μια επιθετική.
Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εκτίμησε πως «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα καταλήξουν με επιτυχία»

Ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το προς το ελληνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον διότι κανείς δεν θέλει να τροφοδοτήσει με μια νέα εστία έντασης δίπλα σε αυτές τις πολλαπλές κρίσεις που αυτήν τη στιγμή σοβούν στην ΕΕ, με φόντο το αυριανό δημοψήφισμα στην Ιταλία, την προεδρική εκλογή στην Αυστρία και τις εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ εντός του 2017.

Για τα εργασιακά σημείωσε πως «επιδίωξη είναι η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης στο επίπεδο των συλλογικών συμβάσεων», ενώ σημείωσε το γεγονός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι πολύ κοντά στη θέση μας, ότι οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί να αποστεί από το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο».

Keywords