Νέες ελπίδες από εργαστηριακά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2

12:41 5/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κατασκευή στο εργαστήριο ειδικών αντισωμάτων που αναγνωρίζουν τον ιό, τα οποία θα μπορούσαν να τον αδρανοποιήσουν είναι μια από τις επιλογές στρατηγικής κατά του κορονοϊού με το πλεονέκτημα ότι οι ποσότητες που μπορούν να παρασκευαστούν είναι ουσιαστικά απεριόριστες.

Ερευνητές στην Ολλανδία κατάφεραν  να φτιάξουν στο εργαστήριο αντισώματα, τα οποία δεσμεύουν την υπομονάδα του ιού  που κυρίως είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση του με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Σε αυτήν την επιτυχία οδήγησε η κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται

σήμερα και ως ειδικές θεραπείες που αναγνωρίζουν έναν συγκεκριμένο στόχο, συνήθως μία πρωτεΐνη που βρίσκεται πάνω στα κύτταρα ή μία πρωτεΐνη που κυκλοφορεί στο αίμα. Έτσι, δεν έχουν δράσεις πέρα από τον στόχο τους και η τοξικότητά τους είναι σχετικά περιορισμένη.

Οι ερευνητές από την Ολλανδία αναγνώρισαν τα ειδικά αντισώματα, που αδρανοποιούν τον ιό και ουσιαστικά δεσμεύον την πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός συνδέεται με τα κύτταρα. Αυτή η πρωτεΐνη-ακίδα, που συνδέεται στον υποδοχέα ACE2, αποτελείται από δύο υπομονάδες. Οι ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν στο εργαστήριο αντισώματα, τα οποία δεσμεύον την υπομονάδα που κυρίως είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση με τα ανθρώπινα κύτταρα. Επειδή αυτό το αντίσωμα προήλθε από ποντικούς, στη συνέχεια το μετέτρεψαν ώστε να περιέχει μόνο ανθρώπινες ακολουθίες στα αμινοξέα του (εξανθρωποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα). Ακολούθως, επιβεβαίωσαν ότι η χορήγηση αυτού του αντισώματος εμπόδιζε τη μόλυνση κυττάρων από τον ιό. Σε αυτά τα πειράματα ανθρώπινα κύτταρα εκτίθονταν στον ιό και όταν αυτό γινόταν παρουσία του αντισώματος τότε ο ιός δεν μπορούσε να μπει μέσα στα κύτταρα και αδρανοποιείτο. Είναι, επίσης, σημαντικό ότι το αντίσωμα ήταν δραστικό και εναντίον άλλων συγγενικών ιών, όπως του SARS-CoV.

Αυτή είναι η πρώτη αναφορά ενός (ανθρώπινου) μονοκλωνικού αντισώματος που εξουδετερώνει το SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές του ΕΚΠΑ, τον πρύτανη  Θάνο Δημόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη, που συνόψισαν τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από την Ολλανδία. Τα αντίσωμα τα του εργαστηρίου θα είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη νέων τεστ ανίχνευσης του ιού, ενώ πιθανώς να μπορούν αναστείλουν τη μόλυνση από τον ιό ή να βοηθήσουν στην κάθαρση του οργανισμού από τον ιό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα