Νέα «πυρά» της Άγκυρας προς τον Γερμανό πρεσβευτή

17:59 18/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για 17η φορά, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Μάρτιν Έρντμαν, καλείται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, και αυτήν τη φορά η Άγκυρα «θυμήθηκε» και τη δυσαρέσκεια της από πέρυσι, όταν το γερμανικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915, γράφει το περιοδικό Der Spiegel, υπενθυμίζοντας τις συνεχείς παρεμβάσεις Ερντογάν, ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Χθες, ο Γερμανός πρεσβευτής δέχτηκε «τα πυρά» της Άγκυρας

η οποία καταδίκασε την άδεια που δόθηκε για «συγκέντρωση υποστηρικτών του εκτός νόμου Εργατικού Κουρδικού Κόμματος», ενώ οι γερμανικές αρχές κατηγορούνται ότι επέτρεψαν τη διάδοση «τρομοκρατικής προπαγάνδας», επειδή εμφανίστηκαν και αφίσες του κρατούμενου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, ένα νέο κόμμα, «Η Συμμαχία Γερμανών Δημοκρατών» (Allianz Deutscher Demokraten/AD-D), της οποίας ηγούνται Τούρκοι, πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας μια αφίσα του Ερντογάν με τίτλο: «Φίλοι της Τουρκίας. Σταθείτε Πλάι τους».
Μέχρι στιγμής το νέο κόμμα βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις κάτω από το 1% σε εθνικό επίπεδο.

Alliance of German Democrats Party urges Turks to vote for “Turkey’s friends” with posters featuring Erdoğan

— DAILY SABAH (@DailySabah) September 7, 2017

Έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, υπολογίζεται ότι η έκκληση Ερντογάν «να μην ριχτεί ψήφος για κανένα από τα παραδοσιακά γερμανικά κόμματα», μπορεί να επηρεάσει έως και 300.000 ψηφοφόρους, από τα τρία εκατομμύρια Γερμανών πολιτών τουρκικής καταγωγής.

«Επί χρόνια δεν φροντίζαμε ώστε οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής να βρουν μια νέα πολιτική πατρίδα και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, ο Τζεμ Οζντεμίρ, ο πιο προβεβλημένος γερμανός πολιτικός τουρκικής καταγωγής.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα