Νέα πολιτική κόντρα προκαλεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

16:02 24/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για στημένη διαδικασία που εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταφεύγει σε αθέμιτα μέσα, ψεύδη, συκοφαντίες, απειλές και ανοησίες, πολεμώντας την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Νέα

πολιτική κόντρα προκαλεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την τρίτη επανήλθε στο θέμα της τονίζοντας ότι «μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, πίσω από την οποία κρύφτηκε ο κ. Στουρνάρας, η κυβέρνηση βρίσκεται πολλαπλά εκτεθειμένη, καθώς αποδείχθηκε ότι η διαδικασία πώλησης του κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ είναι στημένη».

Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, και αιτιολογώντας επικαλείται δήλωση του πρωθυπουργού στις 9 Οκτωβρίου 2011 στη ΔΕΘ, που έλεγε τα εξής: «Όταν πουλάς σε μία τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι αντί, λοιπόν, τα έσοδα του κερδοφόρου οργανισμού να κατευθυνθούν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, στα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν από την καταστροφική μνημονιακή πολιτική, τον υποεκτιμούν και τον χαρίζουν στους εντιμότατους φίλους τους και καταλήγει:

«Άλλωστε, μόνο στη Βόρεια Κορέα και στην Ελλάδα γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί με έναν μόνο υποψήφιο. Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι κανείς δεν έχει ασυλία».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«O ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώσει την προσπάθεια της Κυβέρνησης να βγάλει τη Χώρα από την κρίση.Δεκάδες τα παραδείγματα, από την COSCO και την επένδυση Χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ως την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Και επειδή δεν έχουν κανένα επιχείρημα, καταφεύγουν σε αθέμιτα μέσα – ψεύδη, συκοφαντίες και απειλές – τώρα πια και σε ανοησίες», τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου.

«Τους πληροφορούμε λοιπόν, ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 ήταν 505 εκ. , άρα το ποσό των κερδών, το οποίο αντιστοιχεί στο 34% που ανήκει στο Δημόσιο και το οποίο θα πωληθεί, είναι 171,7 εκ. Ας περιμένουν λοιπόν, να δουν το τελικό ποσό στο οποίο θα ανέλθει το τίμημα για το 34% του ΟΠΑΠ. Δεν θα είναι ούτε διπλάσιο ούτε τριπλάσιο. Θα είναι παραπάνω και μάλιστα σε εποχές βαθειάς κρίσης. », επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπολογίζει καν το φόρο επί των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ, που θεσπίστηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση και θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από το Κράτος τα επόμενα χρόνια και ο οποίος μόνο το πρώτο τρίμνηνο του 2013 απέφερε απέφερε 85 εκ. στο Δημόσιο ταμείο.

Ο κ. Κεδίκογλου τονίζει ότι ο διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια, που εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπήρξε η παραμικρή ένσταση, ούτε για τους όρους του διαγωνισμού ούτε για τη διαδικασία.

«Ο μόνος που τελικά αντιδρά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Αλλά δεν θα του περάσει ούτε αυτή τη φορά. Ας πει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί, πολεμώντας την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ», επισήμανε καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στον κ. Κεδίκογλου απάντησε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.

"Με βάση τα στοιχεία που ο κ. Κεδίκογλου έδωσε στη δημοσιότητα αν η κερδοφορία του Ο.Π.Α.Π. παραμείνει σταθερή, (που δεν θα παραμείνει, αλλά θα αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του οργανισμού) ο υποψήφιος αγοραστής του εναπομείναντος στο δημόσιο πακέτου μετοχών του Ο.Π.Α.Π. θα κάνει απόσβεση σε τέσσερα έτη", τόνισε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι με βάση πρώτον, ότι η μέση κερδοφορία του οργανισμού ήταν 500 εκατ. ευρώ, δεύτερον ότι ο Ο.Π.Α.Π. θα αποκτήσει υπεραξίες από τα νέα παιχνίδια που θα αναλάβει και τρίτον ο Ο.Π.Α.Π. είχε ένα μεγάλο διαφημιστικό κόστος που εξυπηρετούσε κοινωνικά και σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματικά συμφέροντα, η αποτίμηση της κερδοφορίας του οργανισμού στα 180 εκατ. ευρώ (34% των 600) παραμένει προκλητική και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα δημόσια οικονομικά.

"Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του κ. Κεδίκογλου καθιστούν για τον ίδιο δυσνόητο το γεγονός ότι η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος μπορεί να εξυπηρετείται και με άλλους τρόπους πέραν της προώθησης της, με κάθε μέσο, ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αυτό το κατανοούμε. Αυτό που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε είναι με ποιο ακριβώς τρόπο θεωρεί ότι, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκπληρώνει τον θεσμικό του ρόλο όταν ανάγει την πολιτική διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ψεύδη και θεωρίες συνομωσίας", κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα