Νέα φάρμακα και εξελίξεις στην Καρδιαγγειακή Ιατρική

15:01 6/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα φάρμακα που κάνουν ασφαλέστερη και ποιοτική τη ζωή των ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή για την αντιμετώπιση της καρδιακής αρρυθμίας, γνωστή και ως Κολπική μαρμαρυγή, παρουσιάστηκαν στο 21ο Καρδιολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Λάρισα από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης και Έρευνας σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, παρουσιάστηκαν νέα φάρμακα που έχουν διπλό όφελος για τα άτομα με διαβήτη.

Όπως

σημείωσε ο κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης καθηγητής Καρδιολογίας, Δ/ντης Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, τα νέα φάρμακα για τα άτομα με διαβήτη, διώχνουν τη γλυκόζη και το αλάτι από τον οργανισμό. Ο διπλός συνδυασμός κάνει καλό και στη ρύθμιση του σακχάρου αλλά προλαμβάνει και τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Για την καρδιακή αρρυθμία, διαφορετικά την Κολπική μαρμαρυγή από την οποία δημιουργούνται θρόμβοι στην καρδιά και προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια και οι ασθενείς λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, πλέον δεν θα χρειάζεται να κάνουν συνεχείς μετρήσεις και θα είναι ασφαλέστερα, αν και τώρα, στην αρχή, θα είναι ακριβότερα, όπως συνηθίζεται με τα νέα φάρμακα.

Στις διαλέξεις επιφανών Ελλήνων και ξένων ερευνητών αναλύθηκαν νέες τεχνικές που ενδιαφέρουν τους επιστήμονες και τους φέρνουν κοντά στις σύγχρονες εξελίξεις, όπως η διαχείριση της στεφανιαίας νόσου και της καρδιακής ανεπάρκειας.
Εξηγώντας ο κ. Ιωάννης Σκουλαρίγκης καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπάρχουν νεότερα δεδομένα στη διάνοιξη των ολικών αποφράξεων σε στεφανιαία αγγεία, με νέες τεχνικές που μπορούν να ανοίξουν τις αποφράξεις, με όφελος για τους ασθενείς που έχουν στηθάγχη όσο παραμένει κλειστή η στεφανιαία αρτηρία.

Από την πλευρά του ο κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε πως τα νέα φάρμακα και οι νέες τεχνικές πετυχαίνουν στις περιπτώσεις της νόσου της καρδιακής ανεπάρκειας, μιας νόσου που είχε θνητότητα 50% την τελευταία 5ετία, να προλαμβάνεται με επιτυχία και οι ασθενείς να ζουν περισσότερο.

Παράλληλα διεξήχθη σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, που περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική εφαρμογή σε προχωρημένο στάδιο και απευθυνόταν σε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας. Ενδιαφέρον κομμάτι της εκπαιδευτικής συμβολής του 21ου καρδιολογικού Συνεδρίου αποτέλεσε και το ειδικό σεμινάριο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών στη συγγραφή επιστημονικών εργασιών.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα