Νανορομπότ καταστρέφουν καρκινικούς όγκους σε ποντίκια

14:56 13/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε νανορομπότ (nanobots) που προγραμματίζονται για να εντοπίζουν τους καρκινικούς όγκους στο σώμα, να αποκόπτουν την κυκλοφορία του αίματος σε αυτούς κι έτσι να τους συρρικνώνουν ή και να τους εξαφανίζουν τελείως.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology, επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα (ASU) και Εθνικού Κέντρου Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (NCNST), απέδειξαν πόσο αποτελεσματικοί ήταν αυτά τα μικροσκοπικά

ρομπότ στην αντιμετώπιση των όγκων. Η νέα αυτή μέθοδος χρησιμοποιεί νανορομπότ για να μεταφέρει θεραπευτικά μόρια στην περιοχή των καρκινικών όγκων, όπου καταφέρνουν να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος σε αυτούς.

Τα μίνι ρομπότ ήταν σε θέση να διακόψουν την παροχή αίματος σε όγκους καρκίνου μαστού, μελανώματος, ωοθηκών και πνευμόνων που είχαν Τα νανορομπότ δοκιμάσθηκαν με επιτυχία σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού, των πνευμόνων, των ωοθηκών και με μελάνωμα του δέρματος. Μετά από μόλις δύο εβδομάδες θεραπείας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο ιστός του όγκου είχε συρρικνωθεί.

«Αναπτύξαμε το πρώτο πλήρως αυτόνομο ρομποτικό σύστημα DNA για στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τύπους καρκίνου, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους συμπαγείς όγκους είναι ουσιαστικά όλα τα ίδια», δήλωσε ο Χάο Γιάν, επικεφαλής της διεθνούς επιστημονικής ομάδας.

Τα συγκεκριμένα νανορομπότ είναι εμπνευσμένα από το Οrigami, την ιαπωνική τέχνη της δίπλωσης χαρτιού. Κάθε ένα από αυτά αποτελείται από ένα επίπεδο φύλλο «origami DNA» με διαστάσεις 60 επί 90 νανομέτρων και εμπεριέχει ένα ένζυμο, τη θρομβίνη που παράγει θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο.

Μαζί με το φύλλο, μια άλλη ουσία καθοδηγεί το νανορομπότ έτσι ώστε αυτό να επιτεθεί μόνο σε καρκινικά κύτταρα και όχι σε υγιή. Πολλά νανορομπότ μαζί περικυκλώνουν τον καρκινικό όγκο και απελευθερώνουν πάνω του το συγκεκριμένο ένζυμο.

Οι προηγούμενες προσπάθειες δεν ήταν τόσο επιτυχείς στην εξουδετέρωση των όγκων χωρίς να βλάπτουν υγιείς ιστούς και κύτταρα. Έτσι, αντί να στοχεύουν τους όγκους, οι ερευνητές επέλεξαν να διακόψουν την παροχή αίματος σε αυτούς, με αποτέλεσμα να τους συρρικνώσουν και να τους εξαλείψουν.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης είναι ελπιδοφόρα και ο Γιάν μαζί με την ερευνητική του ομάδα ελπίζουν να συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: Futurism

Keywords
Τυχαία Θέματα