«Ναι» από το δημοτικό συμβούλιο στη μείωση των τελών

11:29 17/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εγκρίθηκαν χθες από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Συγκεκριμένα, τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας μειώνονται κατά 7 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στα τέλη κοινοχρήστων χώρων η μείωση φτάνει το 10%.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία και αφού προηγήθηκε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων. «Η μείωση είναι θετική, προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα ήταν ακόμη σωστότερη όμως αν υπήρχε μια κλιμάκωση στις μειώσεις των τελών» – είπε στην τοποθέτησή του ο Δ. Αγαπάκης, από την παράταξη του Γ.Κουράκη. «Ερχόμαστε να εγκρίνουμε μια μείωση στα

τέλη, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη την εμπορικότητα που έχει προκύψει σε μια οδό έναντι μιας άλλης» πρόσθεσε και πρότεινε τα δημοτικά τέλη να ενταχθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αφού προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα.
Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», Ηλίας Λυγερός, έθεσε θέμα εισπραξιμότητας των τελών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνσης καθώς η μείωση των τελών από μόνη της δεν αρκεί. » Να μειώσουμε τα τετραγωνικά και να μειώσουμε και την τιμή. Να αυξήσουμε τον ελεύθερο χώρο, να δημιουργήσουμε καλύτερες δυνατότητες κυκλοφορίας» πρόσθεσε ο ίδιος προτείνοντας τη σύσταση επιτροπής για το θέμα.
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ.Κασαπάκης ανέφερε ότι το κριτήριο επιβολής αυτών των τελών είναι αυθαίρετο θέτοντας, παράλληλα, το ερώτημα «ποιος μέτρησε την εμπορικότητα του κάθε δρόμου;». Πρότεινε, τέλος, την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Καραντινός, από την πλευρά του επεσήμανε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να ευνοηθούν όλοι οι δημότες. «Θα ήταν όντως πιο λογικό οι μειώσεις να γίνουν με βάση την εμπορικότητα» σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας της υπηρεσίας να προχωρήσει σε ανάλογη εκτίμηση (φόρτος εργασίας, έλλειψη προσωπικού) θα μπορούσε να διεξαχθεί διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης – πρότασης.
Στο μεταξύ, τιμολογιακές μειώσεις ανάλογες με εκείνες των δημοτικών τελών, εξετάζει η ΔΕΥΑΗ, όπως διαβεβαίωσε τη διοίκηση του Συλλόγου Τριτέκνων Ηρακλείου ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Γιάννης Ρασούλης στη διάρκεια μεταξύ τους συνάντησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα