Να ανακαλέσει ο Τραμπ αξιώνουν τα κράτη της Αφρικής

09:13 13/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μια σκληρή ανακοίνωση, οι πρεσβευτές των 54 αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη αξιώνουν ο Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη μετά τις δηλώσεις του -σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ- όσον αφορά τη μετανάστευση στις ΗΠΑ από «χώρες απόπατους».

«Δεν είμαστε απόπατοι κύριε Τραμπ»- Ανασκεύασε εν μέσω θύελλας ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Οι πρεσβευτές, μετά την έκτακτη σύγκληση τετράωρης συνεδρίασης, ενέκριναν ομόφωνα την κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζουν

ότι είναι «εξαιρετικά σοκαρισμένοι» και πως «καταδικάζουν τα «σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα» σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ «όπως αυτά μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης».

Η ομάδα των πρεσβευτών των αφρικανικών χωρών στον ΟΗΕ αξίωσε να υπάρξει «ανάκληση» της δήλωσης και να ζητηθεί «συγγνώμη» από την αμερικανική προεδρία. Τόνισε πως είναι «ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη και μεγεθυνόμενη τάση της αμερικανικής κυβέρνησης» να «δυσφημεί» την Αφρική και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές πλην της λευκής.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την «αλληλεγγύη της προς τον αϊτινό λαό και τους άλλους (λαούς) που επίσης δυσφημίστηκαν» ενώ ευχαρίστησε «τους Αμερικανούς κάθε (εθνικής ή φυλετικής) προέλευσης οι οποίοι καταδίκασαν αυτά τα σχόλια».

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έκανε το σχόλιο που προκάλεσε σκάνδαλο κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη μετανάστευση με μέλη της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο, διερωτώμενος, σύμφωνα με ΜΜΕ, γιατί οι ΗΠΑ να υποδέχονται μετανάστες από «χώρες απόπατους» κι όχι από τη Νορβηγία.

Ερωτηθείς για το σχόλιο αυτό το βράδυ της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε να υπογραμμίσει ότι ο Τραμπ μάχεται «πάντα υπέρ του αμερικανικού λαού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποπειράθηκε να κατευνάσει την αγανάκτηση που προκάλεσε το σχόλιό του το πρωί της Παρασκευής, υποστηρίζοντας μέσω Twitter ότι εκφράστηκε μεν με σκληρό τρόπο, αλλά δεν χρησιμοποίησε την υβριστική έκφραση που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

The language used by me at the DACA meeting was tough, but this was not the language used. What was really tough was the outlandish proposal made – a big setback for DACA!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 12, 2018

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιθέτως σημείωσαν είτε ότι τον άκουσαν να εκφράζεται ακριβώς όπως μεταδόθηκε, ή ότι τους το επιβεβαίωσαν παρόντες.

Την ίδια ώρα, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Παναμά, Τζον Φίλι, διπλωμάτης καριέρας και πρώην πιλότος ελικοπτέρου του Σώματος Πεζοναυτών.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πλέον δεν αισθάνεται πως είναι σε θέση να υπηρετεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Εξωτερικών Στιβ Γκολντστάιν δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για την προγραμματισμένη αποχώρηση του Φίλι 24 ώρες πριν από την υποτιθέμενη χρήση του όρου από τον Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι ο πρεσβευτής παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους».

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα