Ν. Σουδάν: Συγκρούσεις μεταξύ φυλών- «Σχεδόν 1.000 νεκροί» σε μία ημέρα

09:12 21/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο σε συγκρούσεις μεταξύ φυλών στο Νότιο Σουδάν, όπου ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό ανακοινώθηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες που ανήκουν στη φυλή Μουρλέ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον έξι χωριών στην κομητεία Ούρορ, στην πολιτεία Τζονγκλέι, το Σάββατο. Στα θύματα συγκαταλέγονται τουλάχιστον 230 γυναίκες και παιδιά, καθώς και 270 νέοι που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους και τους γείτονές τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για να εντοπιστούν χωρικοί οι οποίοι

απέδρασαν σε περιοχές με βλάστηση για να σωθούν από τους επιτιθέμενους, που ήταν εφοδιασμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών και με πολυβόλα. Ο Ατένι Γουέκ Ατένι, εκπρόσωπος της προεδρίας του Νότιου Σουδάν, τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο αρχηγός του κράτους Σάλβα Κιρ καταδικάζει τα επεισόδια.

Οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι η επίθεση του Σαββάτου εξαπολύθηκε σε αντίποινα για επιδρομή που είχαν κάνει μέλη της φυλής Λου Νούερ εναντίον κοινοτήτων της φυλής Μουρλέ, απαγάγοντας παιδιά και κλέβοντας βοοειδή.

Οι ζωοκλοπές είναι αιτία συγκρούσεων μεταξύ φυλών εδώ και αιώνες στην περιοχή αυτή της ανατολικής Αφρικής. Παιδιά πέφτουν συχνά θύματα απαγωγής με σκοπό να μετατραπούν σε δούλους.

Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) έστειλε ομάδα για να διενεργήσει έρευνα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Ντέιβιντ Σίαρερ, ειδικός επιτετραμμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη χώρα.

Εν μέρει, η βία οφείλεται στο γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ώστε να διοριστούν κυβερνήτες στις δέκα πολιτείες του Νότιου Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της Τζονγκλέι, γεγονός που δημιουργεί κενό εξουσίας το οποίο εκμεταλλεύονται ένοπλες ομάδες, εκτιμά ο ΟΗΕ. «Προτρέπουμε σθεναρά την κυβέρνηση και τα κόμματα να καταλήξουν σε συμβιβασμό, να συμφωνήσουν για τους διορισμούς σε αυτά τα αξιώματα κρίσιμης σημασίας, ώστε οι πολιτείες να μπορέσουν να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των συγκρούσεων, την οικοδόμηση της ειρήνης και την αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού», επισήμανε ο Σίαρερ.

Οι πρόσφατες πλημμύρες και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο Νότιο Σουδάν πυροδοτούν επίσης βίαια επεισόδια μεταξύ των φυλών, συμπλήρωσε ο Σίαρερ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα