Μουσεία και (δια)δίκτυα στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

15:07 16/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με θέμα τα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» γιορτάζει το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Μιλώντας στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου για τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης ημέρας, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ένα σύγχρονο μουσείο νεότερου ελληνικού πολιτισμού με στόχο τη διαρκή ανάπτυξη νέου κοινού αξιοποιεί τα εργαλεία της ψηφιοεπικοινωνιακής εποχής κριτικά

και ορθολογικά για να πετύχει τους σκοπούς του, να αναβαθμίσει και να διαδώσει τη μουσειακή εμπειρία χωρίς να υποβαθμίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των συλλογών του και την εμπιστοσύνη του κοινού του. Μέσα από την εξωστρέφειά του και συνέργειες με άλλους φορείς προσεγγίζει με νέους τρόπους νέο κοινό και ενισχύει την ενεργητική συμμετοχή των επισκεπτών του.
Το ΛΙΜΛ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που για φέτος έχει θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό και :
1. Δικτυώνεται με ένα μεγάλο και αξιόλογο ίδρυμα πολιτισμού το Ιδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή των Αθηνών και παρουσιάζουν από κοινού μια έκθεση στην οποία εικαστικά έργα ναΐφ συνομιλούν με παραδοσιακά χειροτεχνήματα υψίστης αισθητικής αξίας. Τα εκθέματα είναι οργανωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε εκπέμπουν στον επισκέπτη μηνύματα και προσφέρουν ποικίλες αναγνώσεις και ερμηνείες. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 7 μισι
2. Διαδικτυώνεται και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες καθώς με την υποστήριξη του Ίδρυματος Μιχελή δημιουργήθηκαν ψηφιακά παιχνίδια με εικαστικά έργα από τις συλλογές του Ιδρύματος. Τα παιχνίδια είναι ήδη διαθέσιμα στην υπό κατασκευή ιστοσελίδα του μουσείου στο www.liml.gr/games καθώς και στο site του Ιδρύματος.
3. Το Μουσείο πρωτοπορεί με εκπαιδευτικές δράσεις εικονικής πραγματικότητας που με αφορμή τα εκθέματα προσφέρουν τρισδιάστατη περιήγηση σε πολλά σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα του πλανήτη
4. Το Μουσείο προσεγγίζει το μαθητικό κοινό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από εβδομάδα ξεναγήσεων και Virtual Reality εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης. Αλλά και μέσω συνέργειας με τα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση των εγκαινίων.
5. Προσεγγίζει οικογένειες και τις καλεί να έρθουν την Κυριακή 27Μαιου στο Μουσείο να εμπνευστούν και να ψυχαγωγηθούν μέσα από το Οικογνειακό πρόγραμμα « Με αφορμή τα εκθέματα του Μουσείου ταξιδεύω στον κόσμο».
6. Βγαίνει εκτός των τειχών του και υλοποιεί την ειδική εκπαιδευτική δράση «Ένα Μουσείο για όλους» με σκοπό να προσεγγίσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο. Μέρος της Περιοδικής έκθεσης βγαίνει εκτός του ΛΙΜΛ και επισκέπτεται την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας».
H κ. Καλοκαιρινού απηύθυνε τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Ίδρυμα Μιχελή για την άριστη συνεργασία.

Από την πλευρά του Ιδρύματος Μιχελή η Δρ. Μαρίνα Τσούλου, υπεύθυνη δραστηριότητας του Ιδρύματος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «Το Δ.Σ. του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, επιδιώκοντας να συνεχίσει την επιθυμία της ζωγράφου ιδρύτριάς του Έφης Π. Μιχελή (1906-1984) να προβάλει στο ευρύ κοινό την παραγνωρισμένη στην Ελλάδα ναΐφ ζωγραφική, απεφάσισε να δημιουργήσει μια μόνιμη συλλογή Ελλήνων ναΐφ ζωγράφων παλαιότερων αλλά και σύγχρονων. Η Συλλογή εκτός από τους πίνακες της Έφης Μιχελή, περιλαμβάνει έργα των: Σοφίας Καλογεροπούλου, Ρούλης Μπούα, Νίκης Ελευθεριάδη, Αριάδνης Βορνόζη, Ανθούλας Λαζαρίδου-Δουρούκου, Σώτου Παπασπυρόπουλου, Γιάννη Παπαδόπουλου, Γιάννη Βούρου, Γιάννη Κουτσούρη, Γιάννη Μενεσίδη, Μανούσου Χαλκιαδάκη, Χριστόφορου Δρακιώτη και Μάνθου Λιάφα, για να αναφέρω μόνο μερικούς. Σήμερα εδώ παρουσιάζονται 70 πίνακες από τη Συλλογή.
Στην παρούσα έκθεση επιχειρείται για πρώτη φορά μια συνομιλία, ένας διάλογος ανάμεσα στους πίνακες αυτούς και στα παραδοσιακά αντικείμενα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείο Λάρισας. Με τον τρόπο αυτό οι σκηνές της καθημερινής ζωής, οι αγροτικές εργασίες, τα εσωτερικά των παραδοσιακών σπιτιών, τα τοπία της ελληνικής υπαίθρου, που απεικονίζονται στους πίνακες, ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν σε ένα κόσμο που έχει χαθεί.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Ίδρυμα χρηματοδότησε και υλοποίησε και μια πλατφόρμα online παιχνιδιών με βάση τα έργα της Έφης Μιχελή, σε συνεργασία με την εταιρεία ITWORX, εδώ στη Λάρισα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά εξοικειώνονται με τη ναΐφ ζωγραφική και η ναΐφ ζωγραφική «εκσυγχρονίζεται».
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα video 15 λεπτών, στο οποίο η ιστορικός τέχνης Μαρία Μόσχου συζητά με μια ναΐφ ζωγράφο της εποχής μας, την κ. Αναστασία Αρχοντή».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα