ΜΚΟ: Οι τζιχαντιστές ξανά προ των πυλών της Παλμύρας – 7.452 παιδιά απεγκλωβίστηκαν από το Χαλέπι

10:16 10/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έφθασαν στα όρια της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στην κεντρική Συρία, από όπου είχαν εκδιωχθεί πριν από εννέα μήνες, κι ενεπλάκησαν χθες σε σφοδρές συγκρούσεις με τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος.

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες εξαπολύουν εφόδους για να ανακαταλάβουν την πόλη, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την UNESCO, «προέλασαν» και έφθασαν «προ των πυλών» της Παλμύρας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής

του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι χθεσινές απώλειες αύξησαν σε 49 τους νεκρούς των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στις συγκρούσεις τους με τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην επαρχία Χομς, ανέφερε ακόμη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στις απώλειες συγκαταλέγονται στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα του ΙΚ κοντά στην πετρελαιοπηγή Μάχιρ.

Το ΙΚ είχε καταλάβει πολλές πόλεις στην επαρχία της Χομς, συμπεριλαμβανομένης, τον Μάιο του 2015, της Παλμύρας και των αρχαιολογικών της χώρων, στην οποία οι τζιχαντιστές προκάλεσαν φοβερές καταστροφές.

Περίπου 28 αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι έχουν παραδοθεί τις τελευταίες 24 ώρες και σχεδόν 18.000 άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες με τη βοήθεια του Ρωσικού Κέντρου για τη Συριακή Συμφιλίωση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ρώσοι στρατιώτες αποναρκοθέτησαν περίπου 80 στρέμματα γης στο Χαλέπι, απομακρύνοντας εκρηκτικά από 24 κτίρια, ανάμεσά τους και δύο σχολεία, δύο τεμένη και έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας.
Βάσει της απόφασης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι 28 αντάρτες που παρέδωσαν τα όπλα τους πήραν αμνηστία, σύμφωνα με ρωσικές πηγές που επαναλαμβάνουν ότι ο συριακός στρατός τηρεί ανακωχή και στα μέτωπα της Δαμασκού και του Ιντλίμπ.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον 200 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στη Συρία για να βοηθήσουν την εκστρατεία εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

Μιλώντας από το Μπαχρέιν στη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, ο Κάρτερ επεσήμανε ότι και εκπαιδευτές των ειδικών δυνάμεων, καθώς και ομάδες αποναρκοθέτησης, θα μεταβούν στη Συρία στο πλευρό των ήδη 300 Αμερικανών των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία, βασικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, «απλώς έριξε λάδι στον εμφύλιο πόλεμο και παρέτεινε τα δεινά του συριακού λαού».

Η ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ, και της Ράκα στη Συρία παραμένει ο στρατηγικός στόχος κατά του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ
Σχετική είδηση:Παύση εχθροπραξιών αξιώνει η Γ.Σ του ΟΗΕ – 100.000 άμαχοι παραμένουν στο Χαλέπι (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα