Μητσοτάκης: Πρωτοφανής η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια

18:13 9/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το πανεπιστήμιο μπορεί γρήγορα να γίνει ένας ασφαλής χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνάντηση με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε πρωτοφανή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, αδικεί κατάφωρα το δημόσιο πανεπιστήμιο και θέτει και σε κίνδυνο, όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και την προσωπική ασφάλεια των φοιτητών

και των διδασκόντων. «Μια κατάσταση την οποία θέλω να σας πω απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να ανεχτώ την επόμενη μέρα, εφόσον οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστευτούν τη διακυβέρνηση της χώρας. Θα προβούμε, άμεσα, σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο καθεστώς του ασύλου και θα εξασφαλίσουμε και πάλι ότι τα πανεπιστήμια θα σταματήσουν να είναι χώρος βίας, ανομίας και διακίνησης όλων των παραβατικών στοιχείων που μπορούμε να φανταζόμαστε. Και θα ξαναγίνουν αυτό που πρέπει να γίνουν: Ένας χώρος γνώσης, ελευθερίας, που θα εξασφαλίζει όχι απλά ασφάλεια, αλλά καλή ποιότητα σπουδών για τους φοιτητές μας και προφανώς ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον για τους διδάσκοντες» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Στάθης Ευσταθόπουλος, ανέφερε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές που σημειώνονται καθημερινά στα πανεπιστήμια, είναι από χαμηλής ποινικής βαρύτητας μέχρι και κακουργήματα, όπως η εμπορία ναρκωτικών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, ακόμα και με τον ισχύοντα νόμο η αστυνομία οφείλει να παρεμβαίνει στα κακουργήματα και να συλλαμβάνει τους εμπόρους που κρύβονται στα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι αυτό ακριβώς αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης που υπάρχει ακόμα και για την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας, είπε ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι παρουσιάζετε μια εικονική πραγματικότητα, σχετικά με το τι συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Η πραγματικότητα είναι αυτή την οποία βιώνετε εσείς και οι φοιτητές σας, δυστυχώς, κάθε μέρα. Είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν είναι ανεκτή. Είναι μια πραγματικότητα η οποία συντηρείται με την απόλυτη ανοχή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, και επιλέγει να μην το κάνει, διότι έχει εκλεκτικές σχέσεις με τους διάφορους αντιεξουσιαστές που μπορεί να εκφράζονται μέσα από «συλλογικότητες» όπως ο Ρουβίκωνας. Έχει μια τελείως στρεβλή αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα ζητήματα της τήρησης του νόμου, της τάξης και της διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Μόνο που, αυτή η νοοτροπία, είναι μια νοοτροπία η οποία είναι ακραία μειοψηφική σήμερα στην ελληνική κοινωνία, και πιστεύω ότι είναι και ακραία μειοψηφική στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα και στους φοιτητές» δήλωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ζήτημα της αποκατάστασης της ασφάλειας στους χώρους εντός και γύρω από τα πανεπιστήμια, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον ίδιο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θέλω να επαναλάβω ότι για μένα το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας, γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, γρήγορα, και αποτελεσματικά από την επόμενη ημέρα. Η παρέμβαση ώστε το πανεπιστήμιο να είναι ένας ασφαλής χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει γρήγορα και σας διαβεβαιώνω ότι θα γίνει γρήγορα. Και είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να υποχωρήσω την επόμενη ημέρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα