Μισός αιώνας ζωής των Καραϊσκακείων σε ένα ιστορικό Λεύκωμα – Το Σάββατο η παρουσίαση

15:09 11/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό πόνημα αποτελεί το Βιβλίο-Λεύκωμα με τίτλο ‘’Πενήντα χρόνια «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» (1967-2017)’’ της Κοζιού-Κολοφωτιά Βασιλικής που εξέδωσε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας–Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
Μέσα από τις 306 σελίδες του Βιβλίου-Λευκώματος αποτυπώνεται όλη η ιστορία του θεσμού, που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του, μέσα από μια εμπεριστατωμένη καταγραφή αλλά και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα δώσουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να γυρίσει πίσω στον χώρο και στον χρόνο και να γνωρίσει την πορεία των κορυφαίων

εκδηλώσεων του τόπου μας που γίνονται προς τιμήν του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη.
Η επίσημη παρουσίαση του εν λόγω πονήματος θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 13 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Κιέριον» και ώρα 7.30 μ.μ. και με αυτή την αφορμή οι συνδιοργανωτές παραχώρησαν, το πρωί της Πέμπτης 11 Απριλίου, στην Περιφερειακή Ενότητα, σχετική συνέντευξη τύπου.
Στη Συνέντευξη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος και η συγγραφέας-ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και λαογραφίας κ. Βασιλική Κοζιού.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για ένα σημαντικό πόνημα με μεγάλη αξία για τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας. «Αν κάτι μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα, είναι η ιστορική μνήμη. Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία έκδοση που θα αποτελέσει οδηγό για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας και συγχαίροντας τη συγγραφέα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Λαός ο οποίος δεν τιμάει τη μνήμη του είναι καταδικασμένος στη λήθη και την απαξίωση. Τα Καραϊσκάκεια αποτελούν μια κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση που κατάφεραν και έκαναν γνωστή την Καρδίτσα και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει πάντα τέτοιες εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την εξωστρέφεια και τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να τυγχάνουν της στήριξης όλων των φορέων της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών είναι και η έκδοση αυτού του Βιβλίου-Λευκώματος το οποίο διασώζει την ιστορική πορεία των Καραϊσκακείων».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Το ‘’δεν ξεχνάμε΄΄ είναι η αλήθεια μας. Και αυτό διότι τον πολιτισμό μας και το ταλέντο μας σε αυτόν τα πιστεύουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκο για την εξαιρετική μας συνεργασία όσο και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που κρατήσανε αυτό το όργανο ζωντανό. Ο εθελοντισμός δεν είναι εύκολο πράγμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω να πω στην κ. Κοζιού, που την προσφορά της την γνωρίζουν όλοι. Εκτιμώ ότι η έκδοση του συγκεκριμένου Λευκώματος είναι ο πρόδρομος και για τα επόμενα χρόνια».
Η συγγραφέας κ. Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Η αγάπη μου για την ιστορία και τη λαογραφία με οδήγησαν από πολύ νωρίς στην καταγραφή των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων του τόπου μου. Μαζί με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (τραγούδια, συνταγές, παραμύθια)συγκέντρωνα και πολλά στοιχεία της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως βιβλία τοπικής ιστορίας και προγράμματα, αφίσες, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων από κορυφαίες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στον Νομό Καρδίτσας προσπαθώντας να κάνω ένα υποτυπώδες αρχείο όλων εκείνων των στοιχείων που με εντυπωσίαζαν και που στα πρώτα χρόνια δεν γνώριζα πόσο μεγάλη αξία θα είχαν αργότερα για την ιστορία του τόπου μου. Ένα σημαντικό μέρος του αρχείου μου ήταν και αυτό των Καραϊσκακείων.
Πλησιάζοντας τα πενηντάχρονα των Καραϊσκακείων και έχοντας στο αρχείο μου πάμπολλες φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και σχεδόν όλα τα προγράμματα και τις αφίσες από την έναρξη των Καραϊσκακείων στην πόλη της Καρδίτσας και στο Μαυρομμάτι, η έγνοια μου ήταν όλο αυτό το υλικό που διέθετα να το βγάλω από τα σκοτάδι και να πάρει τη θέση του σε ένα λεύκωμα-βιβλίο, για να γίνουν κοινωνοί και όλοι όσοι αγάπησαν και στήριξαν τα Καραϊσκάκεια στην πορεία των πενήντα χρόνων. Στα διάφορα αιτήματα που απηύθυνα σε διάφορους φορείς θετικά απάντησε η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας-Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία το χρηματοδότησε. Έτσι διασώζεται ένα σημαντικό μέρος της τοπικής μας ιστορίας, που αφορά στη μακροβιότερη γιορτή του Ν. Καρδίτσας, η οποία βοήθησε σημαντικά στην ανάδειξη του πολιτισμού και ιδιαίτερα στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας προωθώντας συγχρόνως την διαπολιτισμική συνύπαρξη των λαών δημιουργώντας δεσμούς φιλίας και αρθρώνοντας έναν αντίλογο ειρηνικό».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Η εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου-Λευκώματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» του Ξενoδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ.
Για το μεγάλο αυτό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο μέσα από το υλικό που παρατίθεται κατ’ έτος, θα μιλήσουν τρεις σημαντικοί άνθρωποι της επιστήμης και της έρευνας.
Πρόκειται για την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών, τον Γιώργη Μελίκη, Δημοσιογράφο-Ερευνητή Λαϊκής Παράδοσης-Παρουσιαστή της εκπομπής «Ο Τόπος και το Τραγούδι του» της ΕΡΤ3 και τον συντοπίτη μας Λάμπρο Γριβέλλα, τ. πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου-Ερευνητή-Συγγραφέα.
Δημοτικά τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι: Χρυσόστομος Μητροπάνος, Βασίλειος Νταλάρας και Μάριος Σαρημιχαηλίδης με συνοδεία ορχήστρας που απαρτίζεται από τους: Χρήστο Κιτσόπουλο, κλαρίνο-φλογέρα, Μάριο Σαρημιχαηλίδη, λαούτο, Λύδια Καραμέτου, βιολί και Γιάννη Σερίφη, κρουστά.
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Μπανάτσας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα