Μέτρα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους ζητά ο Γ. Λαμπρούλης
Μέτρα για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, παραγωγών και κτηνοτρόφων ζητά με ερώτηση που κατέθεσε προς τους συναρμόδιους υπουργούς στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λάρισας κ. Γ. Λαμπρούλης.
Στην ερώτηση του κ. Λαμπρούλη επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κανένα μέτρο στήριξης των αγροτοπαραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού όπως οι αιγοπροβατοτρόφοι, που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους σε εξευτελιστικές τιμές και οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών και πατάτας, που έχουν διάφορα προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής τους, την ώρα που μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αισχροκερδούν εις βάρος τους.
Επίσης, χωρίς καμιά στήριξη έχει μείνει και το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών λαϊκών αγορών. Όσοι από αυτούς μπόρεσαν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους έχουν αποκλειστεί από τα όποια μέτρα, τη στιγμή που οι απώλειες στο εισόδημα τους ήταν μεγάλες λόγω της εκτόξευσης των εξόδων τους για μεταφορά των προϊόντων τους, διαμονή στο αστικό κέντρο κλπ. Επίσης, σημαντική ήταν και η καταστροφή της παραγωγής τους, κυρίως λόγω αδυναμίας μετακίνησης τις πρώτες 20 ημέρες της πανδημίας. Αλλά συνεχίστηκε και μετά, καθώς όσοι παραγωγοί “έστησαν πάγκο” είχαν να αντιμετωπίσουν και τη συνολική μείωση της κίνησης στις λαϊκές λόγω του γενικότερου κλίματος από το οποίο κερδισμένα βγήκαν τα σούπερ μάρκετ.
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί λήψης μέτρων στήριξης των αγροτοπαραγωγών, αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, με τον υπουργό επί έναν περίπου μήνα να δηλώνει ότι “μελετάει το ζήτημα”. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληττόμενοι αγροτοπαραγωγοί αποκλείστηκαν μέχρι και από τη μείωση 25% στην εφάπαξ καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, που ίσχυσε για τους αυτοαπασχολούμενους.
Ασφαλώς οι “μελέτες” του υπουργού, οι δηλώσεις περί ανάγκης “τεκμηρίωσης των ζημιών με βάση τα οικονομικά δεδομένα” και οι αναζητήσεις “χρηματοδοτικών εργαλείων” από τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη ισχύουν αποκλειστικά για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Την ίδια ώρα, χωρίς κανένα δισταγμό ή δεύτερη σκέψη από πλευράς της κυβέρνησης, στη λίστα αυτών που ενισχύονται έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους οι μεγαλοβιομήχανοι – μεταποιητές της αγροτικής παραγωγής (πχ εκκοκκιστές, ποτοβιομήχανοι, γαλακτοβιομήχανοι, βιομήχανοι κρέατος, παγωτού κ.α) αλλά και κατηγορίες μεγαλεμπόρων.
Αποτελεί τουλάχιστο ειρωνεία για αυτόν τον κόσμο ότι η μόνη κυβερνητική απάντηση που τους έχει δοθεί στα οξυμένα προβλήματά τους είναι ορισμένες διευκολύνσεις στη δανειοδότηση, από τις οποίες αντικειμενικά αποκλείονται οι βιοπαλαιστές αγρότες που στην πλειοψηφία τους είναι καταχρεωμένοι.
Με βάση τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,
Αν θα προχωρήσει έστω και τώρα η κυβέρνηση στη λήψη ορισμένων ουσιαστικών μέτρων (πχ χορήγηση επιδόματος επιβίωσης, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, απορρόφηση παραγωγής σε ικανοποιητικές τιμές, αποζημιώσεις, αναστολή χρεών κ.α) για τη στήριξη του εισοδήματος, την αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι πληττόμενοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και παραγωγοί λαϊκών αγορών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατροπή έρχεται στις πλαστικές σακούλες και στην τιμή της αγοράς τους
- Αγία Παρασκευή: Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία
- Αγία Παρασκευή: Ένταση στην πλατεία Αγίου Ιωάννου - Επί ποδός η αστυνομία
- Κοροναϊός: Τι λέει το υπουργείο για τα κρούσματα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
- Χαμηλός αιματοκρίτης, σίδηρος και φεριτίνη: Τι σημαίνουν για την υγεία και πως αντιμετωπίζονται
- MasterChef - Spoiler: Αυτοί είναι οι δύο επόμενοι παίκτες που αποχωρούν
- Κορωνοϊός - Ιταλοί ερευνητές: Έχουμε το πρώτο εμβόλιο που εξουδευτερώνει τον κορωνοϊό
- ΠOY: Υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής σε επιβολή περιορισμών
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Πού πήγαν οι καμπύλες της; Η παρουσιάστρια έμεινε μισή (photos)
- Κατερίνα Λένη: Η πιο viral παίκτρια του MasterChef 4 δεν είχε «μια ζωή στρωμένη με λουλούδια»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- ΠOY: Υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής σε επιβολή περιορισμών
- Δημοπρατείται η μελέτη βελτίωσης του δρόμου από κόμβο Συκουρίου ως κόμβο Γυρτώνης
- Διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες σε Άργος-Ναύπλιο
- Γέμισε άδειες καρέκλες το κέντρο του Ηρακλείου
- Την Πέμπτη η τέταρτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2020
- Ήρθε για να μείνει η τηλεργασία στο Δημόσιο (video)
- ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Οι προκλήσεις δεν νομιμοποιούνται επειδή χαρακτηρίζονται «ρουτίνα»
- Εστίαση: Ποια μέτρα στήριξης εξετάζονται-Διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες από εστιατόρια, καφέ και μπαρ (video)
- Ενισχύει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ
- Στη Βουλή τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λάρισας από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Μέτρα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους ζητά ο Γ. Λαμπρούλης
- Ασφαλής ο δρόμος Μελιβοίας – Παλιουριάς
- Στον δήμαρχο Κιλελέρ ο διοικητής της Π.Υ. ν. Λάρισας
- Ενισχύει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ
- ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Οι προκλήσεις δεν νομιμοποιούνται επειδή χαρακτηρίζονται «ρουτίνα»
- ΠOY: Υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής σε επιβολή περιορισμών
- Δημοπρατείται η μελέτη βελτίωσης του δρόμου από κόμβο Συκουρίου ως κόμβο Γυρτώνης
- Διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες σε Άργος-Ναύπλιο
- Ήρθε για να μείνει η τηλεργασία στο Δημόσιο (video)
- Στη Βουλή τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λάρισας από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κώστας Μαρτάκης: Είναι τελείως θολό το τοπίο για τα νυχτερινά μαγαζιά και τα θέατρα
- Χαμός στο Instagram της Βίκυς Σταυροπούλου: Η βρισιά follower της και η αποστομωτική απάντηση
- Υπερτιμολογήσεις αγοράς ατομικών μέτρων προστασίας καταγγέλλει ο Πολάκης
- Φέντερερ: Δίνει ένα εκατ. ευρώ για για την καταπολέμηση του κορονοϊού στην Αφρική
- ΕΚΠΑ και ΕΟΔΥ ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον κορωνοϊό
- Αγία Παρασκευή: Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία
- Κορονοϊός - Γαλλία: 278 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες - Ενδέχεται εκτόξευση του αριθμού των νεκρών
- Θλίψη: Πέθανε πασίγνωστος μουσικός (pics)
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Πού πήγαν οι καμπύλες της; Η παρουσιάστρια έμεινε μισή (photos)