Μετ’ εμποδίων τα μαθητικά δρομολόγια από τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Χίου

22:58 5/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Χίου δημιούργησαν προβλήματα στη σωστή εκτέλεση των μαθητικών δρομολογίων στο νησί, με κίνδυνο ακόμα και με το να σταματήσουν!
Μόλις την τελευταία στιγμή έγινε δυνατό σήμερα το πρωί (Τετάρτη, 5/12/2018) και εκτελέστηκαν τα δρομολόγια, αφού βρέθηκε τελικά λύση στην προμήθεια πετρελαίου.
Πριν λίγες μέρες αναγκάστηκαν για τον ίδιο λόγο να μην πραγματοποιήσουν το

μαθητικό δρομολόγιο από το χωριό Παρπαριά στα σχολεία της Βολισσού στη Δημοτική Ενότητα Αμανής.
Η έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Βολισσού ανέδειξαν το πρόβλημα και το γεγονός ότι 4 μαθητές δημοτικού και μία μαθήτρια Λυκείου δεν θα είχαν δυνατότητα μεταφοράς από και προς το σχολείο τους.
Πριν ένα μήνα θέμα δημιουργήθηκε και με 2 αδερφάκια- μαθητές από το χωριό Κουρούνια στην ίδια περιοχή, όταν αποφάσισαν να παρακολουθήσουν το ολοήμερο σχολείο, και το μισθωμένο ΤΑΞΙ δεν μπορούσε να εκτελέσει το δρομολόγιο.

Καμπανάκι από τους γονείς
“Τόπος χωρίς σχολείο είναι νεκρός…”, τόνιζε στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Βολισσού, εκφράζοντας την αγανάκτηση του μετά την ανακοίνωση των υπεραστικών ΚΤΕΛ ότι θα διέκοπταν «μέχρι νεοτέρας» τα μαθητικά δρομολόγια που αφορούν την Παρπαριά.
Ο Σύλλογος Γονέων ζητά «από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα μαθητικά δρομολόγια να εκτελούνται από επαγγελματίες που θα μπορούν να μεταφέρουν τα παιδιά μας κάτω από ασφαλείς συνθήκες, με τακτικά δρομολόγια και όπως πρέπει χωρίς οι γονείς να ανησυχούν καθημερινά αν το λεωφορείο θα έχει πετρέλαιο ή θα είναι χαλασμένο και με ποιο τρόπο θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο».
Από την πλευρά τους πάντως η Περιφέρεια οφείλει μόνο τα χρήματα του τριμήνου Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου 2018, που είναι προγραμματισμένο να καταβληθούν το επόμενο δεκαήμερο.

Μειωμένο έργο- μειωμένα έσοδα
Τη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ, μας επισήμανε ο Πρόεδρος των μετόχων Μιχάλης Λακαρδής, επισημαίνοντας επίσης ότι κανένας πολιτικός δεν ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημά τους.
«Διαιωνίζεται το πρόβλημα. Τα έσοδά μας είναι μόνο από τα μαθητικά δρομολόγια. Λίγοι κάτοικοι των χωριών μετακινούνται με τα λεωφορεία», μας είπε ο κ. Λακαρδής που σημείωσε ότι και λόγω της μείωσης των μαθητών τα δρομολόγια έχουν μειωθεί.
Ο Αντιπρόεδρος Μανώλης Τσικαλάς, σημείωσε πάντως ότι «Αργούμε να πάρουμε χρήματα για τα μαθητικά δρομολόγια. Έχουμε ένα χρέος περίπου 40.000 ΕΥΡΩ για πετρέλαια, προσπαθούμε αλλά δεν τα καταφέρνουμε», μας είπε. Σημειώνει δε ότι από το στόλο των 15 λεωφορείων μόνο σε δύο είναι μέτοχοι, που θα πρέπει να δουν και τις οικογένειες των οδηγών τους πως θα περάσουν τις γιορτές.
«Εκτελούμε και κοινωνικό έργο», μας λέει ο Πρόεδρος των Υπεραστικών ΚΤΕΛ που σημειώνει ότι έχει πει μέχρι το βορειότερο χωριό του νησιού για να παραδώσει ένα φάρμακο σε μια ηλικιωμένη γυναίκα.
«Είμαστε στη Χίο, φυλάμε σύνορα, ζητάμε να μας στηρίξουν», σημειώνει ο κ. Λακαρδής· τονίζοντας ότι θα δώσουν αγώνα για να γίνονται τα δρομολόγια κανονικά.

Ολόκληρη η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Βολισσού.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων Βολισσού εκφράζει την αγανάκτηση του μετά την ανακοίνωση των υπεραστικών ΚΤΕΛ ότι θα διακόψουν μέχρι νεοτέρας τα μαθητικά δρομολόγια που αφορούν την Παρπαριά.
Συγκεκριμένα από την Παρπαριά μεταφέρονται καθημερινά 5 μαθητές. 4 φοιτούν στο δημοτικό κ μια μαθήτρια στο Λύκειο. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαντάζει πολύ μικρός αλλά δυστυχώς είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών που μεταφέρονται στο σχολείο, μετά τους μαθητές της Βολισσού. Κανένα άλλο χωριό δεν έχει τόσα παιδιά να μένουν μόνιμα εκεί! Ας σημειωθεί επίσης ότι η μια μαθήτρια δημοτικού δεν έχει κανένα τρόπο να μεταφερθεί στο σχολείο αφού οι γονείς της δεν διαθέτουν αυτοκίνητο.
Δυστυχώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΚΤΕΛ μας αφήνουν «ξεκρέμαστους». Σίγουρα όλοι θυμούνται το περιστατικό με τα παιδιά στα Κουρούνια και στα Χάλανδρα και άλλα τόσα που κάθε χρόνο εξαντλούν και την τελευταία σταγόνα της υπομονής μας. Δυστυχώς τα ΚΤΕΛ για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν και ταλαιπωρούν τα παιδιά μας χωρίς λόγο.
Ζητάμε από την Περιφέρεια να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα μαθητικά δρομολόγια να εκτελούνται από επαγγελματίες που θα μπορούν να μεταφέρουν τα παιδιά μας κάτω από ασφαλείς συνθήκες , με τακτικά δρομολόγια και όπως πρέπει χωρίς οι γονείς να ανησυχούμε καθημερινά αν το λεωφορείο θα έχει πετρέλαιο ή θα είναι χαλασμένο και με ποιο τρόπο θα πάμε τα παιδιά στο σχολείο.
Τα παιδιά αυτά της Παρπαριάς, των Χαλάνδρων, των Κουρουνίων, της Βολισσού, των Διευχών· είναι αυτά που κρατάνε την Αμανή ζωντανή…
Τόπος χωρίς σχολείο είναι νεκρός… Δεν θα έπρεπε να τα σπρώχνετε να φύγουν… Τρόπους να τα κρατήσετε εδώ θα έπρεπε να ψάχνετε… και τρόπους να φέρετε κι άλλα … Να πάρει ζωή ο τόπος και να μην σβήσει από το χάρτη…

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα