Μειώνεται ο πληθυσμός των πουλιών στις γεωργικές περιοχές της Γαλλίας

15:09 23/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς εξαφανίζονται στη Γαλλία τα πουλιά που ζουν σε γεωργικές περιοχές. Σύμφωνα με σχετική προειδοποίηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της χώρας, ο πληθυσμός των πουλιών στις εν λόγω περιοχές είναι κατά μέσο όρο μειωμένος κατά 1/3 τα τελευταία 15 χρόνια (για είδη όπως ο Κορυδαλλός, ο Θαμνοτσιροβάκος ή η Εμπερίζα) φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στη δυτική Ευρώπη.

Το φαινόμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν «οικολογική καταστροφή» σημείωσε ιδιαίτερα αυξητική τάση το 2016 και το 2017, αναφέρουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS).

Ο Γκρεγκουάρ Λοίς, αναπληρωτής διευθυντής της ερευνητικής ομάδας που παρακολουθεί τον πληθυσμό των πουλιών αναφέρει: «Δεν ρισκάρουμε να πούμε ότι οι πρακτικές των γεωργών επιταχύνουν τη μείωση του πληθυσμού των πουλιών αυτών», καθώς, όπως παρατηρήθηκε, ο πληθυσμός των πουλιών δεν μειώθηκε στο ίδιο ποσοστό σε όλες τις γεωργικές περιοχές της Γαλλίας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) από το 1995 στην περιοχή Ντε-Σεβρ, σε 160 ζώνες μίας τυπικής γαλλικής πεδιάδας όπου καλλιεργούνται δημητριακά, τα πουλιά είδαν τον πληθυσμό τους να μειώνεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, πιθανότατα λόγω της εξαφάνισης των εντόμων (με τα οποία τρέφονται τα πουλιά) εξαιτίας της νέας γενιάς εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται από τους γεωργούς.

Η εντατικοποίηση των γεωργικών μεθόδων κατά τα τελευταία 25 χρόνια (ιδιαίτερα την περίοδο 2008-2009 με το τέλος της αγρανάπαυσης που επέβαλε η Κοινή Αγροτική Πολιτική), η ραγδαία αύξηση των τιμών του σιταριού, η επαναφορά της τροπολογίας για την ποσότητα νιτρικών που επέτρεπε να περιέχει το υψηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου σιτάρι, αλλά και η χρήση εντομοκτόνων συνέπεσαν με την μεγάλη εξαφάνιση των πουλιών, αναφέρουν οι ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Matt Rourke

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα