Μ. Σπανίδης: Η εικόνα «βαρβαρίζει» τον λόγο

13:42 8/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα βρισκόμαστε σε μια καθημερινότητα όπου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.» δηλώνει ο Ξανθιώτης βιβλιοπώλης, Μιχάλης Σπανίδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τα κλειστά- λόγω κορονοϊού- βιβλιοπωλεία. «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ ότι όποιες συνθήκες κι αν το επέβαλαν ο συγκεκριμένος χώρος μας, ο χώρος του βιβλίου, του λόγου, του πολιτισμού θα είχε φτάσει να βρίσκεται σε μια κατάσταση να μοιάζει σαν ένα

θλιμμένο κενοτάφιο.»

ο Ξανθιώτης βιβλιοπώλης, Μιχάλης Σπανίδης

Όπως σημειώνει ο έμπειρος επαγγελματίας: «Ούτως ή άλλως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις βάλλονται την τελευταία δεκαετία από την επιβολή της τεχνολογίας που λέγεται εικόνα. Η εικόνα «βαρβαρίζει» τον λόγο τα έχουμε πει αυτά πάμπολλες φορές.» μάλιστα δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την παντοκρατορία της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων λέγοντας ότι «Ο μέσος άνθρωπος ασχολείται καθημερινά με τη χρήση της τεχνολογίας. Αποσπά πάρα πολύ χρόνο από την καθημερινότητα του με αποτέλεσμα και να θέλει να ασχοληθεί με το βιβλίο στην καθημερινότητά του δεν μπορεί να ασχοληθεί γιατί δεν του φτάνει ο χρόνος.»
Στο ερώτημα δε αν θα μπορούσε να είχε επιλεγεί κάτι άλλο σε σχέση με τη λειτουργία τους; απαντά ότι: «Στον χώρο των βιβλιοπωλείων κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρχει ένα μέτρο προσέλευσης αυστηρό, το οποίο δεν θα ενοχλούσε και κανέναν. Κάλλιστα τα βιβλιοπωλεία θα μπορούσαν να λειτουργούν και με τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, και με τη χρήση του διαδικτύου και με την ιστοσελίδα τους, όσα είχαν προχωρήσει εδώ και καιρό σε αυτές τις εμπορικές πράξεις.» Παράλληλα, προσθέτει: «Δεν νομίζω ότι ήταν τόσο σημαντικό να φτάσουμε σε ένα σημείο να κλείσουμε το βιβλιοπωλείο. Το βιβλιοπωλείο αυτόν τον καιρό ήταν μια διέξοδος για το μέσο άνθρωπο, ευκαιρία να καθίσει να διαβάσει, να εντρυφήσει σε κείμενα, να αντλήσει δύναμη και κουράγιο και δύναμη γι αυτά που έπονται.»
Εμπνευσμένος και δημιουργικός πάντα ο κος Σπανίδης κατέθεσε στην συζήτηση που είχαμε μαζί του  και την πρότασή του: «Οι κατά τόπους δημοτικές βιβλιοθήκες να είχαν όλες ιστοσελίδες. Τα βιβλία να ήταν όλα ανεβασμένα στο διαδίκτυο και να μπορούσε ο κόσμος να επιλέγει βιβλία και να τα παραδίδουν οι δημοτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια επαφή με το συγκεκριμένο αντικείμενο.»

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του ερωτηθείς σχετικά: «Θα πρέπει να έρθει πιο κοντά το αρμόδιο υπουργείο με το λόγο, να βοηθήσει λίγο το λόγο γιατί δεν θα πρέπει να τον αφήσει να «χτυπιέται» τόσο πολύ από την τεχνολογία. Διάβασα κάπου ότι ο μέσος όρος κινήσεων που κάνει ο χρήστης στη χρήση του smart phone είναι στα 2.800 χτυπήματα με το δάχτυλό του. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό από θέμα χρόνο κάθε μέρα;»
Φώτο:Μιχάλης Σπανίδης (πηγή διαδίκτυο) / Βιβλία με το μικρόφωνο της ΕΡΤ:Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου  ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα