Λέσβος: Ανοίγει ο δρόμος για το κολυμβητήριο Μυτιλήνης (video)

13:59 21/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη χρηματοδότηση του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανήγγειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος βρέθηκε στη Μυτιλήνη, και πραγματοποίησε επισκέψεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού. Επιπρόσθετα ο κ. Συναδινός δεσμεύτηκε για έργα βελτίωσης ενός γηπέδου της Λέσβου κάθε χρόνο και αναγνώρισε την ανάγκη για ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο στο νησί.

Κολυμβητήριο

Το

μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δημιουργία κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη φαίνεται ότι ξεπέρασε η Δημοτική Αρχή Γαληνού, αφού εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 2.350.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το νησί παραμένει για πάνω από δύο χρόνια χωρίς κολυμβητήριο με εκατοντάδες αθλητές όλων των ηλικιών να μην μπορούν να προπονηθούν.

Το νέο κολυμβητήριο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Θέρμα, θα είναι ανοικτό και η πισίνα θα είναι 50*25 μέτρων Ολυμπιακών διαστάσεων. Η θέρμανση του νερού θα γίνεται με χρήση της γεωθερμίας, εξοικονομώντας έτσι ένα μεγάλο ποσό μηνιαίως από τα λειτουργικά έξοδα με τα οποία θα βαρύνεται ο δήμος. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μόνο για το πετρέλαιο της θέρμανσης της πισίνας στο παλιό κολυμβητήριο ο δήμος δαπανούσε πάνω από 8,000 μηνιαίως στο παλιό κολυμβητήριο.

Η προδιαγραφές των εγκαταστάσεων θα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα για τη φιλοξενία διεθνών αγώνων. Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η οριστική λύση του ιδιοκτησιακού ζητήματος του οικοπέδου, το οποίο πλέον θα ανήκει και τυπικά στο Δήμο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Νίκο Χατζησάββα (σ.σ. έχει αναλάβει το ζήτημα με εντολή Δημάρχου) ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης, ώστε μόλις διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό να είναι έτοιμος ο φάκελος του έργου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός σημείωσε, πως με το πέρας της ολοκλήρωσης των μελετών το υπουργείο μπορεί άμεσα να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το δήμο και στη συνέχεια ξεκινά η εκταμίευση του δεσμευμένου ποσού ανάλογα με την υλοποίηση του έργου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο Δήμαρχος Λέσβου, ο Βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας, ο κ. Συναδινός δήλωσε: «η υλοποίηση ενός έργου αναγκαίου για τη Μυτιλήνη πλέον είναι πραγματικότητα και από εδώ και πέρα ξεκινά μία στενή συνεργασία του υπουργείου με το Δήμο Μυτιλήνης για να διευθετηθούν όλα τα απαιτούμενα για την ομαλή και σύντομη εκτέλεση μελετών και εργασιών».

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε πως: «για τη δημοτική αρχή το κολυμβητήριο από την πρώτη στιγμή ήταν έργο προτεραιότητας. Είμαστε ικανοποιημένοι και πλέον στόχος μας είναι πλέον να γίνει και να λειτουργήσει όσο το δυνατό συντομότερα».

Ο Βουλευτής Γιώργος Πάλλης τόνισε: «σε μία εποχή που δημοσιονομικά του κράτους είναι στην κατάσταση που όλοι ξέρουμε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση πως πρόκειται για μια γενναία πολιτική απόφαση. Δείχνει για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση πως είναι δίπλα στους νησιώτες και ειδικά στης Λέσβο που ως γνωστόν δέχεται όλη αυτή την πίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω και του προσφυγικού».

Ένα γήπεδο το χρόνο και στο βάθος κλειστό

Ως μία από τις πιο αδικημένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα κατατάσσεται το Βόρειο Αιγαίο αναφορικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα στο Βόρειο Αιγαίο ανά κάτοικο αντιστοιχούν 2,9τ.μ αθλητικών εγκαταστάσεων, όταν στην υπόλοιποι Ελλάδα είναι 10τ.μ.

Τη δέσμευση ότι θα υλοποιούνται παρεμβάσεις για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε ένα γήπεδο της Λέσβου κάθε χρόνο δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός. Ακόμα συμφώνησε με τη δημοτική αρχή πως ένα νέο κλειστό γυμναστήριο είναι αναγκαίο για τη Μυτιλήνη τονίζοντας πως αυτό προκύπτει βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με το πληθυσμό αλλά και τις ιδιαιτερότητες του νησιού.

Ο κ. Συναδινός δήλωσε: «Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου στη Μυτιλήνη και αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το υπουργείο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο το οποίο θα ήθελα να πω αλλά είμαι σίγουρος πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για θετική εξέλιξη και σε αυτό το θέμα».

Το απόγευμα συναντήθηκε με εκπροσώπους αθλητικών σωματείων του νησιού.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς
Keywords
Τυχαία Θέματα