«Λαοθάλασσα» για την Μακεδονία-Χιλιάδες Σερραίων στο συλλαλητήριο

08:43 7/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κεντρικά συνθήματα « η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική» και «διπλή ονομασία σημαίνει προδοσία» χιλιάδες Σερραίων συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» στην πλατεία Κρονίου. Ο πεζόδρομος της Κων.Καραμανλή αλλά και οι γύρω πεζόδρομοι ως το ύψος των οδών Περ. Κωστοπούλου, Εμμ.Ανδρόνικου και Παν.Τσαλδάρη «ντύθηκαν» στα γαλανόλευκα από τις εκατοντάδες σημαίες που κυμάτιζαν, ενώ το παλλόμενο πλήθος

βροντοφώναζε υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στην ονοματοδοσία των Σκοπίων.«Η εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» ισοδυναμεί με εκχώρηση εδάφους και αυτό συνιστά εσχάτη προδοσία» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος . Μάλιστα απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον κάλεσε να παραιτηθεί,αν η συμφωνία με τα Σκόπια περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ώστε να προκαλέσει εκλογές.«Η Μακεδονία είμαι μία και μοναδική και από τα βάθη των αιώνων είναι μόνον Ελληνική!» υποστήριξε εκπροσωπώντας και τους δύο άλλους Μητροπολίτες της Π.Ε. Σερρών ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, υπογραμμίζοντας πως η «ανιστόρητη και ύποπτη απαίτηση των βόρειων Σλάβων γειτόνων μας να σφετεριστούν όνομα, ιστορία,πολιτισμό, γλώσσα, ταυτότητα που δεν τους ανήκουν, είναι θέμα πανεθνικό και αφορά όχι μόνο τις βόρειες επαρχίες του κράτους μας, αλλά ολόκληρο τον Ελληνισμό, όπου γης». Ξεκαθάρισε ότι το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας είναι ζήτημα ιστορικής αλήθειας,ταυτότητας και εθνικής αξιοπρέπειας με ιδιαίτερη και περίπλοκη -όπως επισήμανε- γεωπολιτική σημασία και δυσδιάκριτες συνέπειες για το μέλλον, την ειρήνη και την ασφάλεια της Βαλκανικής χερσονήσου.

«Στεντόρεια υψώνω τη φωνή μου και δηλώνω ότι δεν θα επιτρέψουμε σ’ ένα υπό διαμόρφωση νέο κρατίδιο να ονομαστεί Μακεδονία.Πολύ περισσότερο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστεί την αρχαία μας ιστορία, τα μακεδονικά μας σύμβολα, την αρχαία μακεδονική διάλεκτο και γραφή. Τίποτα δεν συνδέει του κατοίκους των Σκοπίων με την αρχαία Μακεδονία, παρά μόνο ένας όψιμος κατασκευασμένος σωβινισμός και μια επεκτατική σκοπιμότητα συμφερόντων»υποστήριξε στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης, οποίος εκπροσώπησε το σύνολο των Δημάρχων της Π.Ε. Σερρών.Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του ιερού κλήρου που μαζικά συμμετείχε στο συλλαλητήριο, όπως και της νεολαίας. Αλλά συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν : «το όνομα και η ιστορία δεν παραδίδονται», «η Μακεδονία είναι η ψυχή μας» και «όταν τα ράσα γίνονται σημαία, η νίκη είναι βεβαία». Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρ. Μέγκλας, ο Πρόεδρος των απογόνων Μακεδονομάχων και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος .

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα