Κύπρος: Ανοίγουν οι Τούρκοι το παραλιακό μέτωπο Βαρωσίων – Το πρώτο σχόλιο από ΕΕ

15:25 6/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υποψήφιος για τις λεγόμενες εκλογές

στα Κατεχόμενα Εσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου την επέκταση του παραλιακού μετώπου, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, στην Αμμόχωστο, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, χωρίς αλλαγή νομικού ή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Η επέκταση του παραλιακού μετώπου αφορά στην παραλία της Αμμοχώστου και όχι την περίκλειστη πόλη. Εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών που ανακοίνωσαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Εσίν Τατάρ. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η επιδιόρθωση αγωγού νερού στα Κατεχόμενα.

Άμεση είναι η αντίδραση της κυπριακής πλευράς. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβήματα στον ΟΗΕ και σειρά διπλωματικών επαφών από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση έχει μοναδικό σκοπό τον τορπιλισμό των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που προγραμματίζονται και από τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ert.gr

Keywords
Αναζητήσεις
βαροσιων
Τυχαία Θέματα