Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

11:45 25/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πρώτη έκθεση, υπό τον τίτλο Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα, εγκαινιάστηκε στις 31 Οκτωβρίου 2016, στον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2017. Είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (MHKA). Επανακκινεί ουσιαστικά την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία

του. Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο μουσείων, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. Τον Απρίλιο του 2017, θα ταξιδέψει σε περιορισμένη εκδοχή στο Βέλγιο.

Κείμενο για την έκθεση της Διευθύντριας του ΕΜΣΤ κ. Κατερίνας Κοσκινά και του Διευθυντή του M HKA κ. Bart De Baere

Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα, η έκθεση, που εγκαινιάζει το πρόγραμμα. Το ΕΜΣΤ στον κόσμο, αποτελεί έναν στοχαστικό διάλογο μεταξύ των συλλογών του ΕΜΣΤ και του ΜHKA, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλάνδρας με έδρα την Αμβέρσα.

Κίνητρο για τις δύο δράσεις, είναι η αναγκαιότητα του πολιτιστικού διαλόγου σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στο πλαίσιο μιας πολυπρόσωπης Ευρώπης. Οι κοινωνίες στις μέρες μας έχουν την τάση της πόλωσης, με στρατόπεδα του 49 τοις εκατό έναντι του 51 τοις εκατό, και οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν εξαρχής από ανταγωνιστικές θέσεις, με την εσωστρέφεια και τον ατομικισμό να έχουν εδραιωθεί ως καταστάσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν υψηλότερες φιλοδοξίες από την ενίσχυση του διαλόγου, η εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρέθηκε πρόσφατα ο διάλογος, συχνά άγγιξε οριακά επίπεδα και μπορεί να περιγραφεί ως κρίσιμη.

Η Αθήνα και η Αμβέρσα φαίνεται να αντιπροσωπεύουν δύο εσχατιές της Ευρώπης σήμερα, όμως Ελλάδα και Φλάνδρα είναι επίσης δύο περιοχές της Ευρώπης, που έχουν συνεισφέρει πολλά και σημαντικά νήματα στον ιστό του πολιτισμού της. Ιδρύματα όπως το ΕΜΣΤ και το Μ HKA μπορούν να ενισχύουν και να προεκτείνουν ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεισφορά. Το πρόγραμμα του ΕΜΣΤ στον κόσμο θα αναπτύξει, στο ίδιο πνεύμα, ακόμη περισσότερο τις διαλεκτικές σχέσεις μεταξύ του ΕΜΣΤ και θεσμών άλλων χωρών με αντίστοιχους στόχους και πρακτικές, με προσανατολισμό προς την έρευνα και την επιμέλεια της σύγχρονης τέχνης και άλλων εκφάνσεων του σύγχρονου πολιτισμού.

Για να δείτε την υπόθεση της έκθεσης και την λίστα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών πατήστε εδώ.

Είσοδος:

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣΑλμαγκούλ ΜενλιμπάγεβαΜαρία ΠαπαδημητρίουΓιαν Φαμπρ

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ):

Λεωφόρος Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)Αθήνα, 117 43Τηλέφωνο: 211 1019000 – 2111019099Φαξ: 211 1019111

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα