Κραυγή αγωνίας από σπαραγγοπαραγωγούς: Λόγω καραντίνας δεν υπάρχουν εργάτες

13:19 26/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε απόγνωση είναι οι Σπαραγγοπαραγωγοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς σαπίζουν τα σπαράγγια που έχουν συγκομισθεί στα ψυγεία, τα τελευταία 24ωρα μια και λόγω της καραντίνας δεν μπορούν να εργασθούν οι κάτοικοι της ορεινής Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργάτες και οι εργάτριες που απασχολούνταν στα συσκευαστήρια του Συνεταιρισμού «ΓΑΙΑ» της Χρυσούπολης, στην πλειονότητά τους ήταν από την ορεινή Ξάνθη και το δήμο Μύκης. Τώρα λόγω της καραντίνας που έχει τεθεί η περιοχή,

από τα κρούσματα του κορονοϊού, το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να φτάσει στα Συσκευαστήρια, να τα συσκευάσει και να φύγουν τα προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στην Γερμανία.
Αυτή τη στιγμή μεγάλες είναι οι ποσότητες που βρίσκονται στα ψυγεία των συσκευαστηρίων και από τους 120 εργάτες-τριες εργάζονται μόνο οι 65 –σ.σ. οι υπόλοιποι ήταν από την περιοχή της Μύκης Ξάνθης-που είναι από την γύρω περιοχή της Χρυσούπολης και αυτοί λόγω του φόβου σκέφτονται να εγκαταλείψουν την εργασίας τους.
Το σπαράγγι συγκαταλέγεται στα ευαίσθητα προϊόντα και η συσκευασία του πρέπει να είναι άμεση για την επίσης άμεση αποστολή του στο εξωτερικό. Η αλυσίδα αυτή τη στιγμή σπάει στο θέμα της συσκευασίας.
Με την σειρά τους οι Σπαραγγοπαραγωγοί, και ενώ ήταν μια δυνατή χρονιά για τον σπαράγγι το τοπικό, προβληματίζονται σοβαρά και σκέφτονται ακόμα και να εκριζώσουν τις καλλιέργειές τους, μια και το προϊόν σαπίζει ήδη αρκετά 24ωρα στα ψυγεία.
Όπως ενημέρωσαν την ΕΡΤ Κομοτηνής, απελπισμένοι Σπαραγγοπαραγωγοί σκέφτονται να εκριζώσουν τις σπαραγγοκαλλιέργειες από σήμερα και έως την προσεχή Κυριακή πιο εντατικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ανατολική Μακεδονία –Θράκη έχει 11.000 στρέμματα με σπαράγγια και μάλιστα κορυφαίας και υψηλής ποιότητας, τα οποία και προωθεί στην Γερμανία, όταν σε ολόκληρη την Ελλάδα τα συνολικά στρέμματα είναι 14.000.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα