Κοζάνη: Προκηρύχθηκε ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνη

10:40 13/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες σε ότι αφορά στον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάπλαση της περιοχής του σταθμού ΟΣΕ Κοζάνη, ο οποίος έχει προκηρυχθεί από τον Δήμο Κοζάνης. Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι 13 Ιουνίου 2018 ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι τις 13 Απριλίου 2018 να εγγραφούν στον κατάλογο συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο

βραβείο του διαγωνισμού θα δοθούν 13.500 ευρώ, στο δεύτερο βραβείο 9.900 ευρώ και στο τρίτο 6.600 ευρώ. Πρόκληση χαρακτήρισε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Κώστας Δεσποτίδης , για τους Αρχιτέκτονες τον εν λόγω διαγωνισμό ενώ ζητούμενο όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης είναι να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η ανάπλαση του χώρου του ΟΣΕ, αποτελεί τμήμα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης. Σκοπός του διαγωνισμού όπως τόνισε είναι η περιοχή να αναβαθμιστεί και να προσφερθεί στην Κοζάνη ως ένα μεγάλο πάρκο πόλης, ικανό να αποτελέσει ένα νέο αστικό και κοινωνικό πυκνωτή με ποικίλες νέες και ελκυστικές λειτουργίες.

Ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνη, αφορά το χώρο που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Κοζάνης για 99 χρόνια μετά την σχετική σύμβαση του Δήμου Κοζάνης με τον ΟΣΕ ΑΕ και τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ, μια κίνηση που χαρακτηρίσθηκε «πιλοτική» για τις σχέσεις του ΟΣΕ με τις τοπικές κοινωνίες.

Η ανάπλαση της περιοχής του ΟΣΕ θα περιλαμβάνει τη δημιουργία βιοκλιματικού πάρκου με εκτενείς χώρους πρασίνου, πάρκο αναψυχής και περιβαλλοντικής αγωγής, και ήπιες παρεμβάσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Παράλληλα θα προβλεφθούν χώροι για τις λειτουργικές ανάγκες του σταθμού και διαμόρφωση στεγασμένης λαϊκής αγοράς με κλειστές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μικρής κλίμακας για την εξυπηρέτηση της εβδομαδιαίας κεντρικής λαϊκής αγοράς Κοζάνης, περιοδικών εκθέσεων τοπικών προϊόντων και άλλων δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπλαση του χώρου του ΟΣΕ, αποτελεί τμήμα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, το οποίο πρόσφατα αξιολογήθηκε με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στον Προσωρινό Πίνακα Επιλογής Προσχεδίων ΕΣΣΒΑΑ στο Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 από την επιτροπή αξιολόγησης Τελικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Το ΒΑΑ έχει περιοχή παρέμβασης συνολικής έκτασης 450.000 τ.μ. και εκτείνεται στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης της Κοζάνης και την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και περικλείεται από τις πλατείες Νίκης (κεντρική) και 28ης Οκτωβρίου και τις οδούς Τσιμινάκη – Ολύμπου – Θεσσαλονίκης – Τριών Δένδρων – Κασομούλη – Γερμανού Καραβαγγέλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Μακρυγιάννη – Εμ.Μπενάκη – Κακριδή Ι. – Πρωταγόρα – Καρέλη Ζ. – Κρόκου – Α. Φακίνου – Κυκλάδων – Αριστοτέλους – 11ης Οκτωβρίου – Βενιζέλου – Αρχελάου – Ολύμπου – Ερμού – Βενιζέλου – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα