Κοζάνη: WWF Ελλάς για τη Δίκαιη Μετάβαση της Δ. Μακεδονίας

13:21 12/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δημιουργία ενός ευρύτερου, διεθνούς δικτύου φορέων με στόχο την αποτελεσματικότερη ανάδειξη του προβλήματος της μετάβασης στις λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη διεκδίκηση των απαραίτητων ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο τόσο της νέας πρωτοβουλίας «coal platform» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη με πρωτοβουλία της WWF

Ελλάδας και του Δήμου Κοζάνης.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν προηγούμενες μελέτες και σχετικές πρωτοβουλίες φορέων, καθώς επίσης οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα. Αναζητούνται οικονομικά ισοδύναμα ώστε να μην υπάρξουν κραδασμοί από την λεγόμενη χαμηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη. Οι φορείς στην περιοχή συνεργάζονται ώστε να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για να υπάρξει πίεση για την εξασφάλιση των κονδυλίων και με την στήριξη και της WWF.

Παράλληλα παρουσιάστηκε από τον Υπεύθυνο Τομέα Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής της WWF Ελλάς Νίκο Μάντζαρη και το νέο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα γραφεία του WWF (Γερμανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας και Ελλάδας) με τη χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα επιδιώκει να καταρτιστούν συγκεκριμένα σχέδια κοστολογημένα για την μετάβαση σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας της Αρκαδίας καθώς επίσης και λιγνιτικών περιοχών σε Γερμανία, Πολωνία και Βουλγαρία και να προωθηθούν σε Ευρωπαικό επίπεδο στα κέντρα λήψης αποφάσεων με στόχο την εξασφάλιση των κονδυλίων και την υλοποίηση τους.

Ο κ. Μάντζαρης υπογράμμισε στην έναρξη της συζήτησης ότι στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή ένωση, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η δίκαιη μετάβαση θα είναι μια οριζόντια προτεραιότητα και όχι απομονωμένη, ήδη έχει ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκής Επιτροπή η θέσπιση πλατφόρμας άνθρακα, καθώε στην περιοχή βρέθηκε τεχνικό κλιμάκιο πριν από τρις βδομάδες. Η Δυτική Μακεδονία είναι από τις περιοχές προτεραιότητας, όπου θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες για να μπορέσει να υλοποιηθεί η δίκαιη μετάβαση για την επόμενη ημέρα, όπως επεσήμανε.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι Πρωτοβουλίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Δίκαιη Μετάβαση, οι Μελέτες: του ΤΕΕ/Τμήμα Δ. Μακεδονίας της ANKΟ της WWF Ελλάς και της Οικολογική Κίνηση Κοζάνης. Όλες οι απαντήσεις καταγράφηκαν και θα υποβληθούν στο ΥΠΕΝ, το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της coal platform

Στην συζήτηση το παρόν έδωσε και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης ο οποίος όπως τόνισε είναι απόλυτα αναγκαίο να δοθεί το περιβαλλοντικό μέρισμα τόσο στην δυτική μακεδονία όσο και στην Αρκαδία, καθώς είναι οι περιοχές που έχουν υποστεί το περιβαλλοντικό κόστος από την εξόρυξη λιγνίτη, για να ηλεκτροδοτεί όλη η χώρα.

Η μειωμένη παραγωγή έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση του τοπικού πόρου ανάπτυξης οπότε και θα επιφέρει προβλήματα επιπρόσθετα σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της περιοχής, Αποτελεί μονόδρομο και υποχρέωση η ένταξη στο ταμείο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας κατέληξε ο κ. Αδαμίδης .

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα