Κουβέλης: Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο αξιωματικοί και κακώς η Τουρκία το εντάσσει σε μια αντιπαράθεση

18:24 24/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Ξάνθη βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, όπου εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Ο Φώτης Κουβέλης

επισκέφθηκε το μεσημέρι το Στρατηγείο του Δ’ Σώματος Στρατού , στο στρατόπεδο Αποστολίδη και είχε συνάντηση με τον Διοικητή του Δ’ ΣΣ Άντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, τους βουλευτές και το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Μετά την απόδοση τιμών, ο Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς τον καλωσόρισε τον Αν. Υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη και τον διαβεβαίωσε για το αξιόμαχο και την ικανότητα όλων των στελεχών του σχηματισμού που βρίσκονται στη Θράκη και να διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.


Ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι στο Δ’ ΣΣ διαπιστώνει την ύπαρξη της αποτρεπτικής ισχύος για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Η παρουσία μου είναι πράξη καθήκοντος απέναντι στον κόσμο της περιοχής και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που αισθάνομαι υπερήφανος για το επίπεδο και υψηλό τους φρόνιμα.» είπε ενώ μετά τη συνάντηση υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών και παρακολούθησε σχετική ενημέρωση στην αίθουσα επιχειρήσεων από τους επιτελείς του Δ’ ΣΣ .

Νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Ελισσώ, όπου αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις που απασχολούν τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις .


Αναφορικά με το θέμα της κράτησης των δυο στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη ο κ. ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι η ειρήνη και η αποκλιμάκωση των εντάσεων. «Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό συνιστούν μια κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία που θέλουμε να αποτραπεί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κράτηση των δύο στρατιωτικών που θα κριθεί από τη δικαιοσύνη που αφορά σε ένα απλό διασυνοριακό επεισόδιο, που στο παρελθόν δεν προκαλούσε λυνόταν με μια απευθείας συνεννόηση των δύο στρατιωτικών επικεφαλής. Αυτό αποτελεί και στοιχείο εθιμικού διεθνούς δικαίου που παραβιάζεται. Το ζήτημα πρέπει να κρατηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις από την πλευρά της Τουρκίας και να μην ενταχθεί σε άλλες επιδιώξεις. Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Ε.Ε. έχουμε διεθνοποιήσει το ζήτημα γιατί αφορά στην κράτηση δύο Ελλήνων πολιτών και δεν αποτελεί συμπεριφορά που υπηρετεί την ειρηνική συνύπαρξη»

Αναφερόμενος στη διεθνή κινητοποίηση που υπάρχει σε εξέλιξη ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες όπως και ο Πρωθυπουργός έχει κάνει τις αναγκαίες επαφές με ομολόγους του για το θέμα. «Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο αξιωματικοί και κακώς η Τουρκία το εντάσσει σε μια αντιπαράθεση» ανέφερε.

Ειδικότερα για την περιοχή, ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεω και του Δ’ Σώματος Στρατού που ο ίδιος επιχειρεί να ενισχύσει ενώ ανέφερε ότι κρίνεται εξόχως σημαντική σε περίοδο οικονομικής δυσκολίας χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι «η κυβέρνηση με συστηματικό και επίπονο τρόπο επιχειρεί να λειάνει τις κοινωνικές επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών»

Οι Ένοπλες δυνάμεις είναι συντεταγμένες και εκπαιδευμένες διαθέτουν την αναγκαία επάρκεια, δεν συζητάμε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και καμία συζήτηση δεν έχει υπάρξει επ’ αυτού

Ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανότητα αύξησης της στρατιωτικής θητείας και πρόσληψης νέων επαγγελματιών οπλιτών στο Στρατό, ο Αν. Υπουργός Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας και ανέφερε «Οι Ένοπλες δυνάμεις είναι συντεταγμένες και εκπαιδευμένες διαθέτουν την αναγκαία επάρκεια, δεν συζητάμε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και καμία συζήτηση δεν έχει υπάρξει επ’ αυτού.»

Μακεδονικό : Η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή που προϋπήρξε της ίδιας

Σε ότι αφορά στο Μακεδονικό, Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης ανέφερε και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή που προϋπήρξε της ίδιας, άσχετα αν άλλοι για πολιτικές σκοπιμότητες δεν την ακολουθούν σήμερα. Οριοθέτησε το πλαίσιο της λύσης σε «Ένα όνομα κοινής αποδοχής για όλες τις χρήσεις ,με απαλοιφή οποιωνδήποτε αλυτρωτικών διατάξεων βρίσκονται στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και με υποχρέωση αλλαγής του». Ερωτηθείς σχετικά παραδέχτηκε, ότι η γειτονική χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες είχε απαλείψει αλυτρωτικούς όρους, αλλά η Ελλάδα επιμένει σε αλλαγή του Συντάγματος, για να διασφαλιστεί η συμφωνία στο μέλλον «και να μην εγείρονται αμφισβητήσεις και παλινωδίες, σε άλλο χρόνο και με άλλους πολιτικούς συσχετισμούς».

Στόχος της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη, «δεν είναι μόνο να εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και να αποκατασταθεί η συνολική κοινωνικοπολιτική λειτουργία στη γειτονική χώρα απέναντι σε όλη την Ευρώπη» είπε και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να αφήνει άλυτο το θέμα και να αφήνει περιθώριο για να αναπτύσσονται άλλες πολιτικές, όπως της Τουρκίας που εκμεταλλεύεται τις διαφορές και επεκτείνει το τόξο της, ή της Αλβανίας που έχει εκδηλωμένη πρόθεση για δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας.»

Το σκάνδαλο της Novartis και αναθεώρησης του Συντάγματος

Τέλος, ερωτηθείς για το σκάνδαλο της Novartis ο Αν. Υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης ,σημείωσε ότι η διακρίβωση των υπευθύνων είναι δουλειά της δικαιοσύνης και της προκαταρκτικής επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπίζεται τους νόμους προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαστάσεις του σκανδάλου, που πληρώνει ο ελληνικός λαός ,καθώς η λεηλασία ήταν μεγάλη. Με αυτή την ευκαιρία αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, που θεωρεί απαράδεκτο και θα έπρεπε να εξαφανιστεί από το Σύνταγμα. «Αν η αναθεώρηση θα έχει συντηρητική ή προοδευτική κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς συσχετισμούς.» είπε.

Σε ότι αφορά στην είσοδό του στην κυβέρνηση,ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι ήταν μια επιλογή του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πολιτικής ενώ για τον ίδιο ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή καθώς στη χώρα και όλη την Ευρώπη διαμορφώνονται δύο πόλοι, ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ένας προοδευτικός, όπου ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές του.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα