Κόσοβο: Θρίαμβος του κινήματος «Αυτοδιάθεση» αλλά χωρίς αυτοδυναμία

11:39 15/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ
Βελιγράδι, Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) που ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι αναδείχθηκε νικητής των χθεσινών  προώρων βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η  Κεντρική Εκλογική Επιτροπή λίγο πριν τα μεσάνυχτα  με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων το κίνημα «Αυτοδιάθεση» έλαβε το 48,17%. Ακολουθεί με 17,71% το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) ενώ τρίτο έρχεται το κυβερνών κόμμα Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) με 13,49%. Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου που ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι έλαβε

το 7,60% και η Σερβική Λίστα το 4,57%. Το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην βουλή των κομμάτων που δεν εκπροσωπούν μειονότητες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει κανένα άλλο αλβανικό κόμμα.

Το υψηλό ποσοστό που έλαβε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλο κόμμα ή να λάβει την υποστήριξη μειονοτικών βουλευτών για να μπορέσει να κυβερνήσει. Από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεργαστούν με το κόμμα του Άλμπιν Κούρτι ενώ και από την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές εκ των οποίων οι 20 προέρχονται από  στις εθνικές μειονότητες και από αυτές οι δέκα ανήκουν στην σερβική εθνική κοινότητα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα