«Κοσμάς ο Αιτωλός, τα εικονογραφικά» στις Σέρρες

12:43 17/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο διακεκριμένος Ηπειρώτης (από τα Ιωάννινα) φιλόλογος, πολιτικός και ερευνητής Μιχάλης Παντούλας, ύστερα από έρευνα και κόπο πολλών χρόνων, κυκλοφόρησε έναν καλαίσθητο τόμο-βιβλίο, με τίτλο: “ Κοσμάς ο Αιτωλός, τα εικονογραφικά (1779-1961), από τον Μαρτυρικό του θάνατο μέχρι την Αγιοποίησή του». Για το σύγγραμμα αυτό θα μιλήσει στο επόμενο μάθημα, 29-11-2017, ώρα 7 μ.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Μιχάλης Παντούλας, με μικρή εισαγωγική εισήγηση από τον φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα. Το μάθημα γίνεται υπό την αιγίδα του μητροπολίτη κ.κ. Θεολόγου.
Ο

Κοσμάς ο Αιτωλός, μεγάλη θρησκευτική και ηθική φυσιογνωμία, του οποίου το έργο για την προστασία της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ετίμησε ο Ελληνικός λαός με ιερά μνημεία και διάσπαρτες σπουδαίες εικονογραφήσεις από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όσο ζούσε και μετά το θάνατό του. Με σπουδαία μόρφωση, ανέλαβε εκούσια την ιερή αποστολή, με έμπρακτη συμπαράσταση του χειμαζόμενου ελληνισμού και δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο φωτεινούς φάρους της θρησκείας και του ελληνισμού στον σκοτεινό 18ο αιώνα (1714-1779).
Το μάθημα θα συνοδευτεί με σπουδαίο οπτικό υλικό, το οποίο με πολύ κόπο και μεράκι συγκέντρωσε ο συγγραφέας. Ο Μιχάλης Παντούλας υπηρέτησε τη Δημόσια εκπαίδευση και από την έδρα του δασκάλου και από τις πρώτες γραμμές του Συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ ακόμα υπηρέτησε με ήθος τα πολιτικά αξιώματα με τα οποία τον ετίμησε ο λαός της ιδιαιτέρας του πατρίδας (Δήμαρχος, Βουλευτής).
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα