Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Εχίνος της Ξάνθης

08:18 26/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

‘Έκκληση να παραμείνουν οι κάτοικοι του Εχίνου στο σπίτι τους και αν εμφανίζουν συμπτώματα να καλέσουν τηλεφωνικά τον ΕΟΔΥ απήθυνε μιλώντας στην ΕΡΤ ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, ο κος Κώστας Χουβαρδάς μετά την χθεσινή επιβολή  της περιοχής μέχρι τις 7 Απριλίου σε κατάσταση έκτακτης  ανάγκης και προσωρινού περιορισμού των κατοίκων χωρίς μάλιστα καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Η ανακοίνωση

έγινε χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Η έκτακτη κατάσταση θα ισχύσει για δύο εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της. «Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος» είπε χθες ο κος Χαρδαλιάς. Στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό εννέα άτομα τις τελευταίες έξι ημέρες. «Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του κ. Χρήστου Μέτιου για να ρυθμιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια της φροντίδας των κατοίκων της τροφοδοσίας και της παροχής ειδών πρώτη ανάγκης. Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ρόλο θα έχουν και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ενώ ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενισχύει το Κέντρο Υγείας Εχίνου.

Τόσο στο δήμο Μύκης της Ξάνθης, όσο και στο δήμο Αρριανών της Ροδόπης είναι πολλοί οι κάτοικοι που επέστρεψαν από το εξωτερικό. Μόνο στο δήμο Μύκης εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει περισσότερα από 500 άτομα. Εργάτες σε ναυπηγία και κατασκευαστικά έργα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 3000 οι κάτοικοι της περιοχής του δήμου Μύκης που εργάζονται στο εξωτερικό με τρίμηνες και τετράμηνες συμβάσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όσους επέστρεψαν έγιναν συστάσεις να παραμείνουν για 14 ημέρες στα σπίτια τους σε κατ οίκον παραμονή. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των αιρετών, ωστόσο δεν έλειψαν και εκείνοι που παραβίασαν αυτό το μέτρο.

Ο υψηλός επιδημιολογικός κίνδυνος από τον κορονοϊό που χαρακτηρίζει την περιοχή του Εχίνου προκαλεί εύλογη ανησυχία κι αγωνία και στους κατοίκους των γύρω οικισμών. Μόνο στον Εχίνο, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ζουν 2.486 κάτοικοι. Είναι ένας ορεινός οικισμός, οικονομικό και πνευματικό κέντρο των Πομάκων της χώρας, όπου σε υψόμετρο 310 μέτρων και σε απόσταση περίπου 26 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από την πόλη της Ξάνθης οι ρυθμοί της καθημερινότητας κυλούν σίγουρα διαφορετικά. Αποτελεί εμπορικό και γεωργικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και διαθέτει διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.Οι κάτοικοί, όσοι έμειναν και δεν μετανάστευσαν, ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία τις αγροτικές καλλιέργειες τις οποίες μέχρι τις 7 Απριλίου θα πρέπει να ξεχάσουν και να παραμείνουν σπίτι για το καλό τους.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Εχίνος, Ξάνθης,koronoios, echinos, xanthis