Κομοτηνή:Ο κτηνίατρος προστάτης των 343 αδέσποτων

08:18 7/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Είναι ο φύλακας «άγγελος» των αδέσποτων ζώων που βρίσκουν «καταφύγιο» στο Κυνοκομείο της Κομοτηνής. Ο Θάνος Καραγιώργης, υπεύθυνος του δημοτικού κυνοκομείου γνωρίζει καλά τις συνήθειες και τις ανάγκες των συμπαθέστατων αδέσποτων. Η ενασχόληση του με τα σκυλιά ξεκίνησε όταν εκείνος ήταν μικρό παιδί. Έτσι, η επιλογή του να σπουδάσει στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. δεν αιφνιδίασε κανέναν από το οικογενειακό του περιβάλλον. Εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα,

στην Κρήτη και τώρα εργάζεται στην Κομοτηνή, στο δημοτικό κυνοκομείο.

Τα ζώα τα οποία φροντίζει αυτή τη στιγμή είναι 343 στον αριθμό, όλα τσιπαρισμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα. «Οποιοδήποτε ζώο μπαίνει μέσα στο κυνοκομείο τσιπάραται, δημιουργείται καρτέλα ζώου και δηλώνεται στο Δήμο Κομοτηνής ως αδέσποτο» δηλώνει κι εξηγεί ότι «Όλα τα ζωά, όταν φτάνουν σε ηλικία στείρωσης, στειρώνονται και διατίθενται προς υιοθέτηση». Ο Νόμος, όπως εξηγεί, προβλέπει την επανένταξη. Οπότε, όταν συμπληρωθεί χρονικό διάστημα ενός μηνός και το ζώο δεν υιοθετηθεί επανεντάσσεται στο φυσικό του περιβάλλον. Εξαίρεση αποτελούν τα ζώα που έχουν δαγκάσει ή έχουν επιτεθεί σε κάποιον άνθρωπο, αυτά παραμένουν για πάντα στο δημοτικό κυνοκομείο.

Αναφερόμενος στα κατά καιρούς προβλήματα που παρουσιάζονται εντος της πόλης με τα αδέσποτα, σημειώνει πως εκείνοι, από την πλευρά τους προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Μιλώντας για τους τους ιδιοκτήτες σκύλων σημειώνει πώς «πάντα υπάρχουν οι υπεύθυνοι, αλλά και οι ανεύθυνοι. Καλό είναι αυτός ο οποίος θέλει να έχει ένα ζώο να το φροντίζει και να το θεωρεί μέλος της οικογένειάς του. Να είναι τσιπαρισμένο, δηλωμένο, να τρώει την καλή του την τροφή και να το φροντίζει, όπως ένα μέλος της οικογένειάς του».

Τριάντα υιοθεσίες το τελευταίο δίμηνο

Όσον αφορά στα προβλήματα του κυνοκομείου ο κος Καραγιώργης σημειώνει ότι αντιμετωπίζονται ένα προς ένα. Ο μεγάλος αριθμός ζώων που υπάρχει είναι πρόβλημα γι αυτό και κρίνονται αναγκαίες οι υιοθεσίες. Το μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 16 υιοθεσίες, το μήνα Φεβρουάριο 15. «Γίνονται όλα σύμφωνα με το Νόμο» διαβεβαιώνει. Κληθείς τέλος να απαντήσει στο αν και κατά πόσο η κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στο δικό της χώρο απαντά με νόημα «Από το 2010 και μετά στο κυνοκομείο ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί.»
Φώτο:Ο κος Θάνος Καραγιώργης με τον μικρό «Τζόνυ» στην αγκαλιά του Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Αναζητήσεις
κυνοκομειο κομοτηνης
Τυχαία Θέματα