Κομοτηνή: Χιλιάδες αιτήσεις άδειας χρήσης νερού σε αναμονή

20:36 12/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Υπάρχει ένας όγκος τεράστιος εγγράφων στην Διεύθυνση Υδάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για χορήγηση άδειας χρήσης νερού ο οποίος είναι αδύνατο να βγει και μ’ αυτή την παράταση που έχει δοθεί, δηλαδή έως τον Μάιο του 2019.» δηλώνει ο Παντελής Λαζαρίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος και κάνει λόγο για μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε στα ζητήματα διαχείρισης υδάτων να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες χρόνων.

Παντελής Λαζαρίδης

«Προσπαθεί να μπει μια τάξη στη διαχείριση των υδάτων

που αφορά μια αταξία μισού αιώνα. Από το 1989 και μετά υπάρχει θεσμοθετημένο ότι για οποιαδήποτε γεώτρηση, οποιαδήποτε χρήση νερού, έπρεπε να προηγηθεί άδεια εκτέλεσης έργου και άδεια χρήσης νερού. Αυτό σε γενικές γραμμές δεν τηρούνταν.» δηλώνει ο κος Λαζαρίδης και σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια μετά από επαναλαμβανόμενες νομοθετικές διατάξεις έφτασαν πλέον να δηλώσουν, όσοι θέλουν να δηλώσουν, είτε είναι φορείς, είτε είναι απλώς ιδιώτες, ότι οποιοδήποτε σημείο υδροληψίας έχει και το χρησιμοποιεί για οποιαδήποτε χρήση. Με τον μεγάλο όγκο χρήσεων να είναι στον αγροτικό κόσμο.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι να έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος όγκος αιτήσεων για την διεκπεραίωση των οποίων δεν μπορεί το υφιστάμενο προσωπικό να αντεπεξέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα. «Ερχόταν 150 και 200 και 300 αιτήσεις από κάθε δήμο κι αυτό ήταν κατ΄ επανάληψη .» δηλώνει ο κος Λαζαρίδης και σημειώνει «Σήμερα υπάρχουν γύρω στις 12.000 εκκρεμούσες αιτήσεις προς διεκπεραίωση, που με το δυναμικό, που έχει αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση Υδάτων δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί ούτε σε έναν, δύο και τρεις μήνες.»

Η δυναμικότητα της Διεύθυνσης Υδάτων είναι να βγάζει 2.000 αιτήσεις το χρόνο περίπου. Χρειάζεται δηλαδή μια πενταετία,μια εξαετία να δει μόνο τις αιτήσεις που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί. Μπορεί κάποιες περιοχές να είναι καλύτερα, όπως συμβαίνει στον Έβρο που η αρμόδια Διεύθυνση είναι στελεχωμένη με κατάλληλο προσωπικό και εκεί η διαδικασία αδειοδότησης προχωράει πιο γρήγορα. Αντιθέτως, η Ξάνθη και η Δράμα έχει μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων. «Είναι λογικό ότι δεν μπορούν να βγουν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Με τρεις και τέσσερις υπαλλήλους στην Καβάλα και δύο στην Αλεξανδρούπολη η δουλειά προχωράει αργά» παρατηρεί ο κος Λαζαρίδης.

Όσον αφορά στα φαινόμενα παραβατικότητας, να χρησιμοποιούν δηλαδή άλλοι για άλλες χρήσεις το αγροτικό τιμολόγιο, αυτά σύμφωνα με τον κο Λαζαρίδη είναι ελάχιστα. Τι γίνεται, όμως, με τις περιπτώσεις κατασπατάλησης του νερού; “Δεν μπορώ να την επικαλεστώ γιατί πιστεύω ότι ο αγρότης έχει μια τεχνογνωσία το τι θα ρίξει στην καλλιέργεια του.» απαντά ο Περιφερειακός Σύμβουλος εκλεγμένος στην ΠΕ της Καβάλας και σημειώνει « Μην φανταστούμε ότι το πολύ νερό κάνει πάντα καλό, πολλές φορές κάνει και κακό. Δεν γίνεται εσκεμμένα η παραβατικότητα. Να μην το κάνουμε κανόνα. Οι ποσότητες που δίνονται για τις άδειες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που απαιτούνται. Πολλές φορές δεν χρησιμοποιούνται οι αδειοδοτημένες ποσότητες. Εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες.»
Φώτο:Παντελής Λαζαρίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα