Κομοτηνή: «Το 2018 θα λυθούν χρόνια εθνικά προβλήματα»

12:27 8/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά που θα αλλάξει σελίδα η ίδια η χώρα μας» δηλώνει ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, σύμβουλος του Υπ.Εξ. για θέματα απόδημου ελληνισμού προσθέτοντας πως αυτό δεν θα αφορά μόνο την Οικονομία, αλλά όλη τη χώρα, καθώς θα μπορέσει να σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. «Είναι σημαντικό», όπως λέει, «να ανακτηθεί η διακυβέρνηση της χώρας, επιτέλους μακριά από τους θεσμούς που τόσο μας πίκραναν.»

«Θα λυθούν χρόνια εθνικά προβλήματα»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου,

θα είναι τέτοιες οι εξελίξεις το 2018 και το 2019 που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να υπάρξει πραγματικά ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα ξεπερνά τα όρια της σημερινής κυβέρνησης. «Μέσα σε όλο αυτό το τοπίο το 2018 το θεωρώ αρκετά αισιόδοξο για να λυθούν χρόνια εθνικά προβλήματα τα οποία πολλές φορές αποπροσανατολίζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.» δηλώνει αναφέροντας ως τέτοια τα προβλήματα με την Αλβανία και τα Σκόπια. «Η κινητικότητα που σήμερα καταγράφεται δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα προσπαθειών τριών χρόνων, επαφών, συζητήσεων της κυβέρνησης και του Υπ.Εξ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος πραγματικά αφιέρωσε τα δύο τρίτα του χρόνου του σε επαφές στο εξωτερικό. Γι αυτό νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να γευόμαστε μετά την «σπορά» και τους «καρπούς».» υποστηρίζει.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος όλης της Θράκης

Όσον αφορά στη Θράκη κι εδώ υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σύμφωνα με τον Σύμβολο του Υπ.Εξ. «Με τις στρατηγικές επιλογές των υποδομών που γίνονται στην Αλεξανδρούπολη, συνολικά θα αναβαθμιστεί και ο γεωστρατηγικός ρόλος όλης της Θράκης.» δηλώνει προσθέτοντας πως «Ο ρυθμός μείωσης του χριστιανικού στοιχείου στον Έβρο είναι εντυπωσιακός και πραγματικά, αν θέλουμε να είναι ατμομηχανή η ίδια η Θράκη, με άνοιγμα προς την ενδοχώρα, στα Βαλκάνια και στις ανατολικές χώρες, νομίζω ότι τότε θα συμφωνήσουμε ότι είναι πολύ σωστές οι επιλογές και του Κ.Α. του Σιδηροδρομικού Δικτύου Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολης και ο σταθμός μεταφόρτωσης του υγρού αερίου.» δηλώνει και συμπληρώνει «Είναι πολύ σημαντικά αυτά για μας, μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν όλα αυτά τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί. Εδώ θα κριθεί η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση. Δεν βλέπω το κομματικό συμφέρον, αυτά είναι ζητήματα του Έθνους, της πατρίδας.»

Αλλαγές στο χώρο της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το διάλογο που έχει ανοίξει για θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας ο κ Παπαχρήστου δηλώνει «Δεν βιαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές, στο κομμάτι που αφορά στους Έλληνες μουσουλμάνους, θέλαμε το διάλογο. Επιθυμούμε τη συναίνεση. Νομίζω ότι έγινε εμπεριστατωμένη μελέτη με επιστήμονες που ασχολούνται με τα ζητήματα, είναι άνθρωποι όλων των αποχρώσεων και καταλήξαμε σταδιακά να αντιμετωπίσουμε πρώτα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και της Ισότητας το ζήτημα της Σαρίας. Δεν νοείται ότι επειδή κάποιος είναι μουσουλμάνος να μην έχει τα δικαιώματα του ανθρώπου που έχει ένας οποιοσδήποτε άλλος,(προσφυγή στη δικαιοσύνη, στα ελληνικά δικαστήρια), άρα αυτό πρέπει να είναι διασφαλισμένο. Αν κάποιοι θέλουν να επιλέξουν τη Μουφτεία ας είναι κάτι που ως επιλογή θα βαρύνει αυτούς κι όχι την Πολιτεία. Παρόλο που όλοι λέγανε «μην το ακουμπάτε το θέμα» είδατε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ίσα- ίσα που στην ανακοίνωση καταχειροκροτήθηκε και από τους Μουσουλμάνους ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο αναπτυξιακό συνέδριο.»

«Οι Μουφτήδες δεν εκλέγονται, ούτε καν στην Τουρκία»

Όσον αφορά τέλος στο θέμα εκλογής των Μουφτήδων, ο κύριος Παπαχρήστου σημειώνει πως «Δυστυχώς χτίζεται μικροκομματική αντιπαράθεση κι από την πλευρά της μειονότητας και από την πλευρά της πολιτείας και των ελληνικών κομμάτων. Χρειάζεται και αυτό με την ίδια σοφία να αντιμετωπιστεί. Οι Μουφτήδες δεν εκλέγονται, ούτε καν στην Τουρκία, δεν εκλέγονται σε καμία χώρα. Το αν θα υπάρχει μια επιλογή προσώπων, τα οποία θα μπορούν να εκλεγούν στην συνέχεια τον Μουφτή, όπως εφαρμόζεται και σε άλλες θρησκείες, αλλά και σε μουσουλμανικά κράτη, θα το δούμε. Νομίζω ότι προς εκείνη την κατεύθυνση θα τείνουν τα πράγματα. Όχι, όμως, χωρίς τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες.»
Φώτο: Κοσμάς Παπαχρήστου Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα