Κομοτηνή: Αναβίωσαν την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

19:15 19/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Αναστασία Αμανατίδου είναι πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Γενισέα» Ξάνθης. Τα τελευταία χρόνια, μαζί με πέντε άλλες γυναίκες του χωριού, κατάφεραν να αναβιώσουν μια παλιά, παραδοσιακή καλλιέργεια, το ζαχαροκάλαμο, το οποίο είχε λησμονηθεί για 60 και πλέον χρόνια.

«Όλο αυτά τα χρόνια δεν σταματήσαμε, εκτός από το ζαχαροκάλαμο, παράξαμε ταχίνι με πετιμέζι, πάστα φουντουκιού με πετιμέζι και φυστικοβούτυρο με πετιμέζι. Είναι προϊόντα από τα οποία λείπει η κρυσταλλική ζάχαρη και όλα τα λιπαρά.» δηλώνει με καμάρι

και χαμογέλα έχοντας δίπλα της νέους ανθρώπους.

Δουλεύοντας πολλές ώρες καθημερινά καμαρώνουν για το μοναδικό εργαστήριο καλλιέργειας και μεταποίησης ζαχαροκάλαμου της Ευρώπης. «Πίστεψαν στον αγώνα μας η τοπική κοινωνία, η Περιφέρεια ο Δήμος, μας παραχώρησε μάλιστα η δημοτική αρχή ένα ακίνητο 400 τ.μ., θα είναι ένας επισκέψιμος χώρος για όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης. Θα έρχονται τα παιδιά, θα βλέπουν πώς γίνεται η αποχύμωση, πώς γίνεται το ψήσιμο, το μόνο που θα λείπει, θα είναι το χωράφι.» δηλώνει κι εξηγεί πως αυτά όλα έγιναν με τη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής, του ΤΑΠ και του Ιδρύματος Μποδοσάκη. «Ήρθαν δίπλα μας, πίστεψαν σε μας και είδαν ότι κάτι καλό πάει να γίνει για τη χώρα γενικά.»

Σήμερα επτά γυναίκες συνεχίζουν την προσπάθεια αναβίωσης της καλλιέργειας του Ζαχαροκάλαμου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δέχονται και την επίσκεψη του Πανεπιστημίου Γαστρονομίας της Ιταλίας, σύμφωνα με έρευνα του οποίου, η καλλιέργεια αυτή προέκυψε από τον Πόντο, κάτι που οι ίδιες το ήξεραν από τις διηγήσεις του παππού και της γιαγιάς.

Άλλωστε, αυτό είναι που τους γεμίζει περηφάνια, αλλά και τους δίνει δύναμη. Έτσι, έχουν στόχο να προκύψει μια νέα καλλιέργεια. Αντί, όπως λένε, οι κάτοικοι της περιοχής να σπέρνουν μόνο βαμβάκι και καλαμπόκια θα σπέρνουν και ζαχαροκάλαμα. «Χωρίς λίπασμα και φυτοφάρμακα. Με προσωπική δουλειά. Είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη κι αυτό μας δίνει δύναμη.» δηλώνει η κα Αμανατίδου και αποκαλύπτει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα παγκοσμίως μοναδικό προϊόν σε λίγους μήνες θα είναι κοντά μας. «Βρίσκεται ήδη στο Εργαστήριο Πανεπιστημίων.» δηλώνει και προτρέπει όλους « Να αγαπάνε ό,τι κάνουν και να το προσπαθούν. Τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν. Θέλει τρέξιμο, δουλειά κι αγάπη. Κι εγώ αυτό κατάφερα να το μεταλαμπαδεύσω σε τέσσερα νέα παιδιά του χωριού που μας ακολουθούν στην προσπάθεια αυτή κι αγωνίζονται μαζί μας.»

Φώτο: Η κα Αμανατίδου με την κόρη της σε μια ακόμη προσπάθεια προώθησης των προϊόντων από ζαχαροκάλαμο ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα