Κομοτηνή: Εκστρατεία καταπολέμησης των κουνουπιών

18:32 16/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ωστόσο, τα τσιμπήματα δεν λείπουν. Οι ψεκασμοί γίνονται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες (Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα) με τη διάθεση δύο ελικοπτέρων στον Έβρο κι ενός ελικοπτέρου στην Καβάλα. Στην περιοχή του Έβρου μέχρι πρότινος δεν είχαν αξιοποιηθεί καθόλου τα

εναέρια μέσα, λόγω των ισχυρών αέρηδων, υλοποιήθηκαν έτσι μόνο επίγειοι ψεκασμοί.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Τερτσούδης σημειώνοντας πως το πρόβλημα εκεί είναι πιο έντονο λόγω των ορυζώνων της Τουρκίας.

Συνολικά 500.000 στρέμματα ορυζώνες γειτνιάζουν με τις ελληνικές περιοχές. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε και λόγω των πλημμυρών, καθώς επιπλέον 90.000 στρέμματα, καινούργιες εκτάσεις, πλημμύρισαν φέτος. Έκταση η οποία προστέθηκε στα 100.000 στρέμματα που ψεκάζονται συνήθως κάθε χρόνο στην περιοχή.

Μεγάλα κουνούπια…
Η μέθοδος που έχει επιλεγεί είναι η προνυμφοκτονία , καθώς θεωρείται, πως εφόσον πραγματοποιηθεί εγκαίρως, αποδίδει πάρα πολύ. Οι δειγματοληψίες που προηγήθηκαν φανέρωσαν μεγάλο αριθμό προνυμφών. Το έργο της καταπολέμησης δυσκολεύει και η παρουσία ακμαίων κουνουπιών που λόγω και των καλών συνθηκών διαχείμαζαν στην περιοχή. Ήδη δόθηκε η έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο για την πραγματοποίηση της ακμαιοκτονίας, και από αέρος και με επίγεια μέσα. Μάλιστα έχει σταλεί έγγραφο και στους 22 δήμους της Περιφέρειας με το οποίο ζητείται άδεια έγκρισης για την έναρξη των ψεκασμών, με τη μέθοδο της ακμαιοκτονίας.

Παράλληλα, δουλειά γίνεται και με τα επίγεια συνεργεία. Δύο συντονιστικά καθορίζουν τις κινήσεις των δώδεκα οχημάτων του Έβρου, των πέντε στην Ροδόπη, των έξι στην Ξάνθη, των επτά στην Καβάλα και των τεσσάρων στην Δράμα. «Επιλέγεται ο ψεκασμός συγκεκριμένων περιοχών, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με στάσιμα νερά που αποτελούν πάντα ιδανικές εστίες για τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.» καταλήγει ο κος Τερτσούδης σημειώνοντας πως συνολικά το κόστος της καταπολέμησης για το διάστημα 2017-2019 αγγίζει τα 6,5 εκ. ευρώ.
Φώτο: Χρήστος Τερτσούδης, αντιπεριφερειάρχης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα